Home

Achtergrond

8900 doden in 20 jaar in Midden-Oosten

Het conflict in het Midden-Oosten heeft de afgelopen twintig jaar aan bijna 8900 mensen het leven gekost.

Veruit de meesten waren Palestijnen. Dat heeft de Israëlische organisatie voor de mensenrechten B'Tselem berekend, zo blijkt uit een persbericht dat zij zondag in verband met haar twintigjarige bestaan verspreidde.

B'Tselem heeft becijferd dat door het geweld sinds 1989 7398 Palestijnen in Israël en de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zijn omgekomen. Onder hen waren 1537 minderjarigen. Palestijnen doodden 1483 Israëliërs, van wie 139 minderjarigen. Ongeveer een derde van die slachtoffers was politieagent of militair.

Volgens B'Tselem is 2009 het bloedigste jaar voor de Palestijnen geweest. Vooral door de acties van het Israëlische leger in de Gazastrook begin dit jaar kwamen tot nu toe 1033 Palestijnen om. Israël kende de meeste slachtoffers in 2002, toen de tweede Palestijnse opstand in de bezette gebieden op zijn hoogtepunt was. Dat jaar verloren 420 Israëli's, onder wie 269 burgers, het leven.

B'Tselem schrijft dat 335 Palestijnen zonder vorm van proces in een Israëlische gevangenis vastzitten. Dat waren er in 1989 aanzienlijk meer:1794.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.