Home

Achtergrond 9 reacties

700 varkensbedrijven minder

Het aantal bedrijven met varkens is in een jaar tijd met bijna 700 bedrijven geslonken.

Er zijn nu nog 7568 bedrijven met varkens. Dat blijkt uit de gegevens van de landbouwtelling 2009 die het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten heeft gebracht.

Het aantal bedrijven met fokvarkens (vermeerderings- en echte fokbedrijven) is met ruim 200 stuks geslonken tot 3121 bedrijven. Ook het aantal bedrijven met vleesvarkens daalde met ruim 600 stuks. Er zijn nu nog 6508 bedrijven met vleesvarkens.

De cijfers van het CBS zijn niet bijzonder verrassend. De dalende trend die al jaren zichtbaar is wordt voortgezet. Wel is de daling van het aantal varkensbedrijven groter dan vorig jaar. Vorig jaar telde het CBS zo’n 450 bedrijven met varkens minder dan een jaar eerder. De daling van het aantal varkensbedrijven betreft dus vooral de vleesvarkensbedrijven. Dat bevestigt het beeld dat varkenshoudend Nederland zich steeds meer ontwikkelt als biggenproducent voor het buitenland.

Ook de schaalvergroting zet door. Het aantal varkensbedrijven met meer dan 2.000 stuks dieren groeide van 1.946 in 2008 tot 2.003 bedrijven in 2009. Het aantal vleesvarkensbedrijven met meer dan 2.000 vleesvarkens groeide van 638 in 2008 tot 711 in 2009. Er zijn in 2009 54 bedrijven met meer dan 2.000 stuks fokvarkens geteld tegen 40 bedrijven van deze omvang in 2008.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ijskoud

  Waar blijft de goede oude tijd? Als straks alleen grote boeven bedrijven, ja u leest het goed als alleen boeven bedrijven over zijn, dan zullen we echt terug verlangen naar de goede oude tijd, maar dan is het helaas te laat want boeven laten zich niet meer verdrijven.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Herkauwer je loopt achter, de lto voormannen zijn ziende blind en horende doof.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Han wordt het niet eens tijd om heel grote vraagtekens te zetten bij die zogenaamde "boerenvoormannen", die valse vioolconcerten voordragen namens de 'standsorganisaties'? Het zou bést eens zo kunnen zijn dat zij de sonate "keep your mouth where the money is" als enig muziekstuk perfect onder de knie hebben!

 • no-profile-image

  Ieder lult

  Grote boeven en kleine criminelen.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Het varkenshouden van de toekomst is kostprijsbeheersing (verlaging faalkosten) en opbrengstmaximalisatie. Van beide moet de ondernemer kaas hebben gegeten anders zie ik het voor zijn bedrijf ook zwart in voor de toekomst. Het is jammer dat vakmanschap in de stal steeds minder belangrijk wordt. Door een goede vezorging kan er misschien wel een of twee biggen per zeug meer geproduceerd worden. Maar als een andere partij de biggen duurder verkoopt heeft de andere partij betere resultaten. Zo geldt dat ook voor de beste inzet van energie, arbeid en stal. Zijn deze dingen niet optimaal dan verdwijnt er geld wat hard nodig is voor de bedrijfsvoering. Daarom laat iemand op je bedrijf kijken naar de faalkosten en zorg dat je minimaal het landelijke gemiddelde voor je biggen beurt!

 • no-profile-image

  Han

  Boertjes, Fanaat ik heb willen aangeven dat het beleid van de overheid tegen strijdigheden in zich heeft. Ik heb niet gezegd, dat groter per definitie slechter of dier-, mens onvriendelijker is. De overheid wenst van de boer nagenoeg gratis eten en tegelijker tijd moet de boer mens- en dier vriendelijk werken (wat dit ook is). Romantisch als in opa 's tijd. Hier zie ik een tegenstrijdigheid. De LTO niet die slikt alles voor zoete koek.
  Al de door u aangedragen technische oplossingen kosten de boer wel handen vol geld, die de laatste jaren nauwelijks of niet worden opgebracht door de vlees prijzen.

 • no-profile-image

  Consument

  Hoe hoger de lonen en hoe harder deze stijgen, zullen de bedrijven groter moeten worden! Dit om de kostprijs zo laag mogelijk te houden en zo te kunnen blijven bestaan. De concurentie door de lagere kostprijs vanuit het buiten land is groot. Ze moeten hier maar doorgaan met te zware eisen tegen over het buitenland, dan is het snel afgelopen met het bedrijfsleven. En zeker met de land en tuinbouw, de voedselvoorziening. Ze komen er mischien achter als het zeer duur wordt, nu is het schandalig wat de producent ontvangt! Waarom lijden er zoveel mensen op de wereld honger? Omdat ze de boeren uitbuiten!!!!! En hier in Nederland ook, daarom zijn er zoveel boeren alweer gestopt!

 • no-profile-image

  Boertjes

  Waarom zou een groter bedrijf dieronvriendellijker zijn en waarom buurman/vrouw onvriendelijker. Vaak liggen deze bedrijven er zeer netjes bij en wordt alle uitkomende lucht gewassen, en vaak is de ondernemer zelf iets meer in het priveleven te vinden omdat ie zijn zaakjes super geregeld heeft. Lijkt mij juist vrouwvriendelijker.

 • no-profile-image

  Han

  Dankzij de vrijhandel, die door Den Haag wordt geprezen als DE OPLOSSING voor alle boeren problemen. Werkt goed als we het aantal boeren willen verminderen. op hetzelfde moment creeren de oveblijvers grotere bedrijven Was dit het Haagse doel?? Nee dit is dier onvriendelijk en buurman / -- vrouw onvriendelijk. Weer een voorbeeld dat de politiek zich niet realiseerd, dat het ene mooie plan het andere nog mooiere dwarsboomt. Tot mijn spijt zijn de boeren voormannen niet instaat om deze tegenstrijdigheden boven water te halen en tussen de politieke oren te brengen. Of zouden ze het ook niet zien???

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.