Home

Achtergrond 13 reacties

'30 miljard euro EU-geld voor klimaat'

Het Europees Parlement heeft de EU-landen vandaag in een resolutie opgeroepen om ontwikkelingslanden 30 miljard euro te geven voor klimaatplannen.

Met het geld moeten Afrikaanse en andere arme landen zich voorbereiden op de hogere temperaturen en bijvoorbeeld de hogere zeespiegel.

De EU-landen en Europese Commissie hebben steeds gezegd de arme landen klimaatsubsidie te willen geven. Ze hebben daarbij echter geweigerd een concreet bedrag te noemen, vooruitlopend op de VN-klimaattop half december in Kopenhagen.

Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks) reageert verheugd. Deze resolutie zal de druk op de VS-president Barack Obama opvoeren om ook met voorstellen te komen, wat de kans op een succes in Kopenhagen een stuk groter maakt'', aldus Eickhout, die het jammer vindt dat Obama alleen het begin van de klimaattop in Kopenhagen bijwoont.

De SP onthield zich van stemming. "Ik kan natuurlijk nooit voor een resolutie stemmen die stelt dat kernenergie een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van de energie in Europa. Maar omdat de 30 miljard euro voor klimaatmaatregelen me wel vrolijk maakt, onthield ik mij in de eindstemming'', aldus Europarlementslid Kartika Liotard.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  goed gezien gert, meer dan de helft
  gaat waarschijnlijk al op aan vergaderen.

 • no-profile-image

  Pieter

  De groenen zijn net meloenen.
  Groen van buiten en rood van binnen.

 • no-profile-image

  gert

  Veel geld zal terecht komen bij de bobo,s van VN,EU en FAO voor salarissen en declaraties,zoals bv . Herfkens en bij Dictators en corrupte ambtenaren in de ontwikkelingslanden.

 • no-profile-image

  klimaatscepticus

  Ik ben er op tegen dat mijn belastingcenten aan de klimaclowns worden besteed.

 • no-profile-image

  Han

  In dit verhaal komt weer pijnlijk naar voren hoe DOM de politicus is. Denken dat je me tgeld alles kunt kopen, aan mooi klimaat, eten voor iedereen, zat grondstoffen voor straks 9 miljard mensen, die hetzelfde niveau van welvaart hebben dan wij. Dit kan als wij terug gaan, maar terug kun je als politicus niet verkopen, dus ze moeten ons inhalen terwijl wij door hollen. Welk en zotte race dit. Deze 30 miljard is op dit moment 5 euro per wereld burger, uitgaande dat 50 %moet schuiven en 50 % "ontvangt" kost het ons E 10 / inw. = 6 pilsjes in een matig cafe. Niets dus maar de armen krijgen er geen welvaart en ook geen eten mee, hooguit schone lucht volgens de politiek. Ik geloof hier geen barst van!! Als ik het geloode betaalde ik direct dubbel E 20 en eiste dan volgend jaar een schoon milieu. Utopie dus niet doen.
  De zgn. broeikasgassen vallen niet uit de lucht omdat de politiek beslist 30 miljard te investeren, die alleen gedekt zijn door plastic kaarten ook wel CREDIT CARDS.
  Is het ons ernst met de belabberde toestand op en rond de wereld, dan moeten er drastische maatregels genomen worden en niet een Nederlandse boer het houden van dieren onmogelijk maken.
  Ik denk dat als iedere producent van goederen (tarwe, melk, vlees etc, auto''s , en noem maar op) niet meer maakte dan de markt onder normale omstandigheden aan kan, we een reducering aan grondstoffen gebruik hebben en de product ketens een goede verdeling van de kosten kunnen realiseren. Het vrije markt mechanisme werkt een verantwoord omgaan met grondstoffen tegen. Deze ingeslepen misstand is niet met 30 miljard euro uit de wereld te helpen als het in subsidie voor biogas, wind energie etc. CO2 ter aarde bestelling wordt gestoken

 • no-profile-image

  miltie

  heb U het gelezen de groene leugen;;klimaat rappoten zijn onwaar en de werkelijkheid word weggemoffeld ;dat leverd geen geld op

 • no-profile-image

  M.

  Nog meer geld geven aan ontwikkelingslanden?! Waar zijn we mee bezig? Er gaat al verschrikkelijk veel geld naar ontwikkelingshulp. Dit levert amper wat op. Zo is de honger nog steeds niet de wereld uit. Zoals Boerke ook al zegt, zal veel geld de eindbestemming niet eens bereiken. Ik heb er ook weinig vertrouwen in dat met het geld dat de bestemming wel bereikt iets nuttigs gebeurt.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onthouding van stemmen.
  En dan vinden ze het gek dat burgers niet meer willen stemmen, als men als volksvertegenwoordiger zich gaan onthouden, omdat ze het er niet mee eens zijn? Stem dan tegen! En zulke zitten daar voor 5.000 euro(en meer) per maand.

 • no-profile-image

  gert

  HET KLIMAAT KUN JE NIET REGELEN MET EEN BOEL GELD,DE NATUUR IS WEERBARSTIG,HET GELD WORDT OOK HEEL ANDERS BESTEED DAN WAAR HET VOOR BEDOELD IS

 • no-profile-image

  gekke henkie

  weggegooid geld. zo gaat japie naar de bliksem.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Als het te warm wordt in Afrika, kunnen die beste mensen in de zomer verhuizen naar Siberié of Canada. Dan kunnen zij twee keer oogsten per jaar!!!... Die 30.000.000.000,-euro moeten gereserveerd worden voor de Reiskosten!!!!!.....

 • no-profile-image

  W Geverink

  Klimaatclowns das een sterke. Dertig miljard om te verkwisten krijg je de tranen van in je ogen. Dat terwijl het er zoveel goeds met dat geld gedaan zou kunnen worden.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  in de ontwikkelingslanden worden bijna geen broeikasgassen geproduceerd, stop die eurotjes in de eigen bedrijven en woonhuizen hier om die uitstoot hier terug te dringen dan hebben de mensen in de ontwikkelingslanden er ook geen last meer van. Waarschijnlijk is hier return of investment ook veel hoger. Ik heb wel interesse in wat zonnepanelen en een biogasinstallatie. dan produceer ik co2 negatief vlees ( minder fossiele nodig dan afgifte energie als fossiele brandstof vervanger) Win win...

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.