Home

Achtergrond

25 miljoen voor groene energieprojecten

Er komt bijna 25 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers die aan de slag gaan met nieuwe alternatieve energieprojecten.

Dat kondigden de ministers Gerda Verburg (LNV) en Maria van de Hoeven (Economische Zaken) vandaag aan.

Het geld is voor projecten die het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. De ministers hebben 10 miljoen euro voor nieuwe proeven met bioraffinage, het slim verwerken van planten en plantenresten. In planten zitten vezels, olie, suikers en eiwitten die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld grondstoffen van voedsel, veevoer en bijvoorbeeld medicijnen.

De bewindsvrouwen zetten verder in op het efficient vergassen van biomassa (13,5 miljoen euro) en ook hopen ze de zoektocht naar de beste manier om zeewieren te kweken te stimuleren (1,3 miljoen euro); ook zeewieren zijn bruikbaar in medicijnen en voedsel, maar ze kunnen ook worden gebruikt om water te zuiveren. De zoektocht naar andere energievormen is nodig omdat bijvoorbeeld de olie schaars en duur wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.