Home

Achtergrond

17e eeuwse Nederlander zong de ganse dag

In de zeventiende eeuw zong de gemiddelde Nederlander bijna de hele dag door. Het repertoire bestond uit vrolijke, droevige, schunnige en geestelijke liederen.

Die zaten vaak in het hoofd van de Hollanders, maar ze hadden ook de beschikking over talloze liedboeken en liedbladen. Nergens in Europa verschenen in de zeventiende eeuw zo veel liedboeken als in Nederland, zowel in aantal titels als in oplage.

Cultuurwetenschapper Natascha Veldhorst schreef er een boek over, meldt de Radboud Universiteit in Nijmegen waaraan Veldhorst is verbonden. Veldhorst bestudeerde onder meer schilderijen en prenten uit de 17e eeuw waarop liedboeken staan afgebeeld. Ze wist die boeken te identificeren en kwam tot de conclusie dat Nederlanders destijds vaak en wanneer het maar kon een lied aanhieven. De boeken en boekjes speelden een belangrijke rol in het dagelijkse leven. ,,Vergelijkbaar met de huidige mp3-spelers'', aldus Veldhorst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.