Home

Achtergrond

15 procent glastuinders zit in de knel

Circa 15 procent van de glastuinders kan bij de financiële problemen niet geholpen worden door garantie- of bijstandsregeling.

Voor deze bedrijven dreigt een gedwongen stop. Dat blijkt uit een enquête van LTO Noord Glaskracht onder de leden.

Dit betekent dat één op de zeven bedrijven in financiële problemen blijft zitten. Glaskracht onderzoekt waarom deze bedrijven niet in aanmerking komen voor de garantieregeling. Daarna wil de belangenorganisatie met de banken en het ministerie van landbouw om tafel om een oplossing te vinden.

Veel bedrijven zullen niet te helpen zijn, denkt Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten. "De regeling heeft niet de doelstelling het geld op te maken dat beschikbaar is. Er moet wel perspectief zijn voor de bedrijven."

Volgens de gegevens heeft 75 procent van alle glasbedrijven geen extra hulp van één van de regelingen nodig voor de lopende financiering. Zij kunnen op eigen kracht verder. Eén op de tien bedrijven gaf aan een beroep te zullen doen op de garantieregeling voor liquiditeit. Ook gaf 6 procent aan een lening bij de gemeente aan te vragen op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Deze regeling biedt vooral kansen voor kleinere bedrijven voor kleinere leningen.

Volgens een financieel adviseur zijn banken vooral terughoudend in de toepassing van de garantieregeling. De garantieregeling stelt als eis dat banken de aflossing twee jaar opschorten. Ook vindt de toetsing achteraf plaats. De regeling heeft een looptijd van drie jaar. Bij een aantal bedrijven wil de bank het een jaar aanzien en kiest niet voor garantie.

Lees ook: Tuinders vragen 11,4 miljoen aan

Of registreer je om te kunnen reageren.