Home

Achtergrond

Zwarte katten niet zo gewild

Zwarte katten zijn minder populair dan hun anders gekleurde soortgenoten.

Dat stelt de Dierenbescherming vandaag, aan de vooravond van Halloween. In onder meer Groot-Brittannië zijn zwarte katten aanzienlijk minder populair in de weken vóór de feestdag op 31 oktober. Maar in Nederland is dit volgens de Dierenbescherming altijd het geval.

,,Dat geldt niet alleen voor zwarte katten'', stelt een woordvoerster. ,,Maar òòk bijvoorbeeld voor zwarte honden. Die stralen geen gezelligheid uit, en dat is toch iets dat mensen van een huisdier verwachten.'' Om die reden zijn donkere dieren die in asielen verblijven moeilijker te plaatsen dan hun lichte soortgenoten. ,,Terwijl er òòk hele lieve zwarte honden en katten zijn.''

Het meest populair zijn al jaren rode katten. ,,Het is wetenschappelijk bewezen dat rood een kleur is waarvan mensen vrolijk worden.'' Het najaar is overigens wel de periode van het jaar waarin de meeste dieren uit asiels worden gehaald. ,,Het zijn de knusse maanden waarin men het grootste deel van de tijd binnen zit'', legt de zegsvrouw uit. ,,Dat gevoel wordt versterkt door een lief, warm huisdier dat je af en toe kan knuffelen.''

De Dierenbescherming in Groot-Brittannië luidde deze week de noodklok. Niet alleen constateerde zij in de maand oktober een afnemende populariteit van zwarte katten, maar ook nam in de aanloop naar Halloween het aantal geweldsincidenten tegen de dieren substantieel toe.

Het imagoprobleem van zwarte katten is groter in landen waar Halloween actief wordt gevierd, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Ierland en Canada.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.