Home

Achtergrond 289 x bekeken 2 reacties

Zuivelindustrie blijft buiten schot

Verdient de zuivelindustrie een pluim in de prijzen­discussie? Het antwoord op beide vragen is nee, volgens Marc Jansen, directeur consu­mentenzaken & kwaliteit bij het CBL.

De melkveehouderij weet zich al weken in het nieuws te draaien als een jammerlijke sector die niks ver­dient en uit pure frustratie de melk in de sloot laat lopen. Feit is dat de prijs die melkveehouders van hun afnemers krijgen histo­risch laag is. Maar feit is niet dat dit de schuld is van de super­markten, iets wat de boeren de consument graag doen geloven.

Het probleem is volgens het CBL niet de huidige lage prijs. Het echte probleem is dat de melkprijs vorig jaar nog histo­risch hoog was. Beide pieken heb­ben niks met de afzet van melk te maken. Tel daarbij op het korte termijn geheugen van een kleine groep melkvee­houders en de media die graag relletjes verslaat, en het resultaat is dat de melkveesector zich al maanden in een slachtofferrol wentelt. Een wat laffe maar ef­fectieve strategie om supermark­ten de schuld van alles te geven.

De verbazing maar ook de er­gernis neemt in de supermarkt­branche toe. De beschuldigingen dat supermarkten hun zakken vullen en boeren uitknijpen zijn overgenomen door bestuurders, politici en ngo’s. De retail als de grote zondebok zou er voor zor­gen dat gezinnen aan de bedel­staf raken en het platteland ver­loedert.

Niets is minder waar: su­permarkten kopen niet van melk­veehouders. Bovendien belandt slechts 6 procent van de Neder­landse melkproductie als dagver­se melk in de supermarkt.

Het is wonderbaarlijk hoe de zuivelindustrie buiten schot blijft. Je zou bijna denken dat melkveehouders het lef niet heb­ben om bestuurders en managers van hun eigen coöperaties direct aan te spreken.

Juist op de markt van dag­vers en merk­producten is de zuivelindustrie geen Klein Duimpje. Je kunt als melkveehouder daar je macht doen gelden: "Zorg voor een betere deal of pak je biezen".

En de zuivelindustrie? Die hoor je niet. Zij hebben er baat bij dat melkveehouders de pijlen over hun hoofden heen op de retail af­vuren. En soms is er een fabri­kant die schaamteloos zijn eigen leveranciers als kanonnenvoer in stelling brengt om een conflict in de media uit te vechten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Marc, wat betreft de rechtstreekse levering van dagverse zuivel aan super heeft u een punt, maar geeft u dan eens een kostenopbouwplaatje van boerenproducten(zuivel, vlees, groente, fruit) die in de schappen van de super liggen. De kostprijs van de boeren kunt u bij het LEI lezen. Ik ben zeer benieuwd?

  • no-profile-image

    gert

    De zuivelindustrie valt onder streng toezicht van de NMA,daar hebben de supers geen last van,idem bij fusies en overnames kijk maar naar Jumbo die super de Boer overneemt,er is dus een ongelijk speelveld.Supers mogen wel ongelimiteerd groeien maar zuivelbedrijven niet

Of registreer je om te kunnen reageren.