Home

Achtergrond

Zuivelexport Nederland neemt in 2009 flink toe

De export van Nederlandse zuivelproducten is in de eerste helft van 2009 flink toegenomen.

Dat geldt voor boter en boterolie (+10 procent), niet-mageremelkpoeder (+10 procent) en mageremelkpoeder (+56 procent).

De export van kaas daalde echter met 6 procent. De export vanuit de EU daalde op alle fronten. Dat blijkt uit een overzicht van het Productschap Zuivel betreffende de wereldhandel in zuivel.

De export van zuivelproducten vanuit Nieuw-Zeeland is in de eerste helft van dit jaar sterk toegenomen. De export vanuit de Verenigde Staten blijft afnemen.

De achterstand van de mondiale kaashandel in volume is in het tweede kwartaal van dit jaar afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Met een volume van 627.000 ton gaat het om 4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de export van kaas vanuit Nieuw-Zeeland heeft zich flink hersteld met een plus van 19 procent. Amerika heeft vanwege sterk toegenomen concurrentie fors moeten inleveren met een daling van 29 procent.

De export vanuit de Europese Unie daalde het eerste half jaar met 4 procent ten opzichte van 2008. De daling was vooral sterk merkbaar in Duitsland en Italië. De Nederlandse kaasprijzen zijn sinds september aangetrokken.

Het wereldhandelsvolume in boter en boterolie nam in het tweede kwartaal van 2009 flink toe. Ten opzichte van vorig jaar ligt het volume ruim 9 procent hoger, op 366.000 ton. Voor deze groei is voornamelijk Oceanië verantwoordelijk. De Amerikaanse export is in de eerste zes maanden van 2009 met bijna 80 procent gedaald.

Mageremelkpoeder

De handel in niet-mageremelkpoeder lijkt volgens het PZ weinig hinder te ondervinden van de economische crisis. De wereldhandel nam in het eerste half jaar van 2009 toe met 6 procent tot 831.000 ton. Ook deze groei komt voornamelijk uit Oceanië.

De handel in mageremelkpoeder ligt in de eerste helft van 2009 met 548.000 ton 0,5 procent onder het niveau van vorig jaar. De Amerikaanse export is gedaald met 54 procent. De export vanuit Europa nam met 1 procent af.

Of registreer je om te kunnen reageren.