Home

Achtergrond 8 reacties

Zonnepanelen op 38 stallen

Begin dit jaar benaderde Robert ter Horst van Agro-NRG 600 veehouders met de vraag of ze geïnteresseerd waren in zonnepanelen op het dak van hun stal.

Voor 60 mocht hij subsidie aanvragen en een half jaar later hebben 38 van hen een positieve beschikking ontvangen. In totaal voor 2,5 miljoen euro. Gezien de stormloop op de regeling, een succes.

De eerste zonnepanelen worden deze week geïnstalleerd. De meeste installaties bestaan uit 120 zonnepanelen die goed zijn voor een productie van 13.000 kilowattuur (kWh). Dit is ongeveer eenderde van wat een gemiddeld bedrijf nodig heeft. Zonnepanelen worden steeds interessanter, zegt Ter Horst. De aanschafprijs van deze installatie is binnen een jaar met bijna 25 procent gedaald tot ongeveer 45.000 euro (exclusief btw). Dat is inclusief de montage, subsidieaanvraag en de hele papierwinkel eromheen.

Hij waarschuwt wel voor te hooggespannen verwachtingen, boeren worden er niet rijk van. Op basis van de huidige energieprijs bespaart een veehouder de eerste 15 jaar circa 40.000 euro aan stroominkoop. Daarnaast krijgen ze hun 60.000 euro subsidie over de eerste 15 jaar. De installatie kan met groenfinanciering gefinancierd worden.

Agro-NRG presenteert de nieuwste Sharp-panelen op de beurs. Deze leveren ook bij bewolkt weer nog energie.

Stand 563

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Danny Steenhorst

  Zonne-energie tip: Omdat de maatschappij steeds meer zal overgaan op duurzame energie, gewoonweg omdat er aardgas en olie tekorten ontstaan in de zeer nabije toekomst, kan de boer hiervan profiteren omdat deze de ruimte hiervoor ter beschikking heeft.

  Zonne-energie is nu nog een dure technologie, maar met de stijgende olieprijs en het gereed komen van de vele zonnecel productielijnen in 2011/2012 zal deze techniek spoedig concurrerend worden. Op een stal kunnen heel wat vierkante meters zonnepanelen worden gelegd, en zal voor een boer een mooie stabiele inkomstenbron kunnen zorgen. Het advies is dan ook, mocht u een nieuwe stal gaan bouwen laat dan 1 kant van het dak dan op het zuiden gericht zijn ! met een hellingsvlak van ongeveer 35 graden! De energie opbrengst zal dan maximaal zijn. Vraag bouwadvies aan de aannemer en laat het dak voorbereid zijn voor eventuele plaatsing van zonne-panelen. Tip van Danny van <>

 • no-profile-image

  Heiko Wiegman

  Ik heb me indertijd verbaast dat deze ras ouwehoer eigenaar/oprichter was van Terra Agribusiness. Later bleek hij ook eigenaar van Maxxfan. Op de landbouwschool was hij tevreden met een zesje en wou het liefst acteur worden.
  Topondernemertje die altijd groeimarkten ontdekt in onze sector.
  Succes gewenst Robert uit het hoge Noorden

 • no-profile-image

  Roelofjan

  kom maar eens met berekening Voor vervanging bestaand dak en bij niewbouw Groetend, Rj v/d Kamp tel: 06-53634466.

 • no-profile-image

  a en j droogh

  wij hebben ook interesse voor zonnepanelen op het dak ik hoor graag van jullie arno droogh

 • no-profile-image

  RR

  40.000+60.000€ in 15 jaar betekent 6666 €per jaar en per 13.000 kwh; dit komt neer op een energieprijs+subsidie van 0.51 € ct. per kwh. Ik dacht dat de werkelijkheid iets anders in elkaar steekt.
  ondanks dat het schone energie is vind ik dit een beetje ruiken.

 • no-profile-image

  dirk

  Beste Danny,niet bang zijn dat in de nabije toekomst olie en gas op zal raken.Er zit meer voorraad dan iemand durft te vermoeden.Ex werknemer Shel uit Midden-Amerika uit de school geklapt.Er zal steeds een gecreeerde schaarste voorgehouden worden om de prijs kunstmatig hoog te houden.Wel verstandig om op andere energie over te stappen.

 • no-profile-image

  Wouter Weedan

  Het is enkel aantrekkelijk als daarbij ook nog fiscale maatregelen genoten kunnen worden. Voor ons is dat lastig. Maar voor bedrijven die grote winsten maken is het aantrekkelijker.

 • no-profile-image

  Veldhuizen

  Zijn deze panelen eigendom van de boer of is er sprake van pachtvergoeding en hoe hoog is die pachtvergoeding dan?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.