Home

Achtergrond

'Zelfstandige buiten spel in thuiszorg'

Zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) dreigen moeilijk aan de slag te komen in de thuiszorg, vreest het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

Een wijziging van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), die komend jaar van kracht wordt, zou gemeenten terughoudend maken om zelfstandigen in te zetten.

De wetswijziging stelt dat de hulpbehoevende moet worden gevrijwaard van verplichtingen, waarmee opdrachtgevers en werkgevers te maken hebben. Aanbestedende diensten van gemeenten gaan er volgens PZO ten onrechte vanuit dat het werk niet meer kan worden verricht door zzp-ers. Volgen PZO leggen de gemeenten de wet veel te strikt uit en is het probleem op te lossen door heldere overeenkomsten te sluiten. Ook zou onduidelijkheid over de positie van de zelfstandige zorgverlener kunnen worden weggenomen door een nieuwe set van afspraken met de belastingdienst. Eerder dit jaar verwierp een rechter zo'n convenant voor de thuiszorg. PZO wil dat de politiek nu met een oplossing komt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.