Home

Achtergrond 1 reactie

Zeldzame Britse vogels doen het goed

Zeldzame vogels hebben zich de afgelopen tien jaar in Groot-Brittannië beter voortgeplant dan de veelvoorkomende vogels.

Volgens onderzoekers komt dat door de bescherming die de zeldzame vogels geboden is, meldt de BBC. Vooral de visarend, kwartelkoning, cirlgors en kluut hebben het goed gedaan. De populatie van deze vogels is aanzienlijk gegroeid. Zeker 60 procent van de 63 zeldzame vogelsoorten is in aantal toegenomen. Van de 'gewone' vogelsoorten is echter maar een derde van de populaties gegroeid.

Door deze trend staan onder meer de nachtegaal, gierzwaluw, zeekoet, spreeuw en huismus onder druk. ,,Wat we nu moeten doen is ons goede werk voortzetten en de lessen die we geleerd hebben ook toepassen op de meer gewone vogels'', aldus David Noble van de Britse ornithologenvereniging.

Het is niet duidelijk of de veelvoorkomende vogels alleen lijden onder de bescherming van de zeldzamere soorten. Veel 'gewone' soorten kampen ook met verdrukking door exoten. Zo kapen halsbandparkieten veelal het voedsel van de mussen voor hun neus weg.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    S-

    De foto bij de link naar dit artikel betreft een vogel die helemal niet in het VK voorkomt. Het is een Afrikaanse soort.

    Word van journalisten niet meer verwacht dat ze ook iets opzoeken ?

Of registreer je om te kunnen reageren.