Home

Achtergrond

Winst Agco daalt 90 procent door zwakke markt EU en VS

De winst van de Amerikaanse machinebouwer Agco is het laatste kwartaal 90 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, tot 11 miljoen dollar (7,5 miljoen euro).

Dat kwam vooral door minder vraag uit de VS en EU. Agco verwacht dat de ergste pijn nog lang niet geleden is.

Agco bouwt onder meer de trekkermerken Valtra, Fendt en Massey Ferguson. De machinebouwer uit Georgia zag de omzet in het kwartaal 33 procent dalen tot 1,4 miljard dollar (941 miljoen euro). De omzet loopt de eerste 9 maanden van het jaar 25 procent achter op een jaar eerder.

"Onze derdekwartaalresultaten zijn beïnvloed door zwakke markten, prijsdruk en het terugbrengen van onze voorraden", aldus directeur Martin Richenhagen, die een verdere terugloop van verkopen verwacht. Agco ontsloeg dit jaar een kwart van het personeel en bracht de productie terug met meer dan 30 procent.

Waar de markt in Zuid-Amerika stabiliseert, verdampen verkopen in Europa en Noord-Amerika, de grootste afzetmarkten. Binnen Europa zijn de Duitse, Franse en Scandinavische markt het meest ingestort. De verkoop van trekkers is in Europa de eerste 9 maanden van dit jaar 14 procent gedaald. De verkoop van combines daalde 7 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.