Home

Achtergrond

Werkgevers weinig onder indruk AOW-acties

In de stromende regen hebben woensdag duizenden mensen geprotesteerd tegen de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

De werkgevers waren niet erg onder de indruk van FNV-acties, die grotendeels plaatshadden in de lunchpauze. Premier Jan Peter Balkenende kennelijk ook niet. Hij liet woensdag weten geen aanleiding te zien voor spoedoverleg met de vakbeweging over de AOW. De vakcentrales FNV, CNV en MHP hadden hem daar per brief om gevraagd.

De FNV had woensdag uitgeroepen tot actiedag tegen verhoging van de AOW-leeftijd. Op dertig plaatsen in het land waren tussen 11.55 en 13.00 uur bijeenkomsten op pleinen, bedrijfsterreinen en bij bedrijven. Ook binnen bedrijven werden actiebijeenkomsten gehouden, aldus de vakcentrale. Dat maakte het lastig een beeld te krijgen van de opkomst bij de '65 minutenacties'. Volgens de FNV deden in totaal tussen de 25.000 en 30.000 mensen mee.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben geen signalen gekregen dat hun leden veel hinder van de acties hebben ondervonden. De acties vielen deels in de lunchpauze.

Agnes Jongerius

FNV-voorzitter Agnes Jongerius reisde in een 'FNV-coupé' per trein naar Utrecht. Daar legde zij circa vijfhonderd actievoerders op het Jaarbeursplein nog eens uit dat de FNV wil dat mensen kunnen kiezen of zij met hun 65e jaar, hun 70e of ergens daartussenin willen stoppen met werken. Ook wie op zijn 65e stopt, moet een fatsoenlijke AOW-uitkering krijgen, aldus Jongerius.

Onderweg in de trein stak zij niet onder stoelen of banken dat zij nog steeds woedend is op de werkgevers. Die zetten vorige week woensdag een punt achter het AOW-overleg met de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat gebeurde enkele uren voor het aflopen van de deadline die de SER van het kabinet had gekregen om met alternatieven te komen voor de kabinetsplannen met de AOW. Volgens de werkgevers had verder overleg geen zin meer. Nu dat overleg is mislukt, ligt het een besluit over de AOW in handen van het kabinet.

"De drie vakcentrales hebben premier Balkenende per brief om overleg gevraagd'', liet Jongerius weten. Dat moet wat hen betreft op korte termijn plaatsvinden. FNV, CNV en MHP vinden dat het kabinet de werkgevers niet mag belonen voor hun gedrag, aldus Jongerius. De werkgevers willen niet alleen de AOW-leeftijd op 67 brengen, maar ook de leeftijd van aanvullende pensioenen. "Dat levert hun voorzichtig gerekend een vette cheque van 2,5 miljard euro op'', zei zij. Dat geld is volgens haar de echte reden dat zij het AOW-overleg hebben gestaakt.

Stom

De FNV vindt het "stom'' dat Balkenende geen behoefte heeft aan spoedoverleg met de bond. Een woordvoerder van de premier wees erop dat Balkenende al met de top van de vakbeweging en werkgeversorganisaties heeft gesproken na hun mislukte AOW-overleg in de SER. Volgens Balkenende is het kabinet nu aan zet, omdat het SER-overleg is mislukt.


De actie van woensdag was een initiatief van alleen de FNV. CNV en MHP deden niet mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.