Home

Achtergrond

'Werkgever moet overbelasting voorkomen'

Een werkgever moet een deugdelijk beleid hebben om te voorkomen dat werknemers stelselmatig worden overbelast.

Hij mag het risico van een burnout niet zomaar op werknemers afwentelen. Dat is de strekking van een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch in een zaak die FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) had aangespannen namens een werknemer die door een burnout volledig arbeidsongeschikt is geraakt. Directeur Marian Schaapman van BBZ is blij met de uitspraak. ,,Die bevestigt het belang van preventief beleid.''

De cliënt van BBZ werkte 25 jaar bij een accountantskantoor en werkte zeker de helft van het jaar twintig uur per week over. In 1997 raakte hij arbeidsongeschikt en een jaar later belandde hij de in de WAO.

Met ondersteuning van het BBZ stapte hij naar de rechter. Hij vond dat hij door zijn werk arbeidsongeschikt was geraakt. In eerste instantie bepaalde de kantonrechter dat de werkgever niet aansprakelijk was. Maar het hof dacht er anders over.
Het hof heeft benadrukt dat een werkgever actief beleid moet voeren om te voorkomen dat de werknemer wordt overbelast, zegt advocaat Govert Jan Knotter, die de zaak heeft behandeld. ,,Het is niet zo dat hij pas hoeft in te grijpen nadat deze klachten heeft gemeld. In veel gevallen is het dan immers te laat.''

Over een schadevergoeding wordt nog onderhandeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.