Home

Achtergrond

Wereldbank ontvangt nog geen extra geld

De 186 lidstaten van de Wereldbank zijn het nog niet eens over eten binnen drie jaar verder stijgen tot 100 miljard dollar.

De leningen die onder zachte voorwaarden aan de armste landen worden verstrekt zijn fors gestegen tot 14 miljard dollar.

Nederland is in principe bereid een bijdrage te leveren aanr het extra kapitaal hangt samen met die over de hervorming van het bestuur van de bank. De lidstaten van de Wereldbank bekrachtigden de toezegging van de G20 er in het bestuur van de bank meer ruimte komt voor ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Die laatste groep moet dan echter ook bereid zijn met meer geld over de brug te komen.

"We zijn niet gek'', stelde Koenders. "We zijn bereid om de grotere macht van opkomende landen te erkennen, maar de forse bijdrage die wij leveren aan de bank moet heel duidelijk reflecteren in de manier waarop de macht is verdeeld.''

Bij de volgende vergadering, in het voorjaar van 2010, moet besloten worden hoe de verschuiving van 3 procent van de stemrechten precies wordt vormgegeven. Dan moet er ook een voorstel op tafel liggen voor de verhoging van het kapitaal van de bank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.