Home

Achtergrond 3 reacties

'Wereld voeden in 2050 kan vrij eenvoudig'

Wanneer de juiste politieke stappen worden gezet hoeft het voeden van de wereldbevolking in het jaar 2050 geen probleem te zijn.

Het ontwikkelen van overheidsbeleid daarbij is in eerste instantie belangrijker dan technologische verbeteringen. Dat heeft professor Rudy Rabbingen van Wageningen Universiteit gezegd op een debat in Amsterdam. Rabbinge wees erop dat nu al ruim voldoende voedsel wordt geproduceerd voor de totale wereldbevolking.

"Probleem is de toegang tot voedsel. Mensen missen de koopkracht om voedsel te kopen. Om de landbouwkracht in arme landen aan te zwengelen moet vooral het beleid van regeringen verder worden ontwikkeld."

Volgens Rabbinge geven de meest agrarische samenlevingen juist het minste uit aan onderzoek en ondersteuning van de landbouw. "Deels is dit het gevolg van een gebrek aan macht in overleginstanties als de wereldhandelsorganisatie WTO. In de WTO dwingen exportlanden de landen met voedseltekorten vaak hun grenzen voor importen te openen, terwijl ze de eigen sector nauwelijks mogen ondersteunen"."

Deze situatie is nu langzaam aan het veranderen, aldus Rabbinge. De G8, een groep van acht machtigste landen die regelmatig economisch beleid afstemmen, wordt vervangen door een grotere G20, waarin ook grotere arme landen kunnen plaatsnemen.

Lees ook: FAO: voedselproductie moet sterk intensiveren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Arme landen hebben meestal meer behoefte aan wapens

 • no-profile-image

  Harm

  Ons grote voorbeeld is Zimbabwe. Van een exporterend land, naar een armlastig land met grote tekorten. Ziehier de invloed van de lokale apen. niet in staat om een sneltrein op de rails te houden, zelfs een boemeltje houden ze nog niet aan het lopen. Wanneer wij onze energie en geld steken in het instand houden en ontwikkelen van dit soort landen, en in de zelfde tijd onze eigen landbouw te grabbel gooien, hebben we in 2050 een enorm tekort aan voedsel.

 • no-profile-image

  gert

  Voedsel bewaren , conserveren en transporteren naar afgelegen gebieden kan nog wel een probleem zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.