Home

Achtergrond 1 reactie

Wereld verbruikt meer graan voor bioethanol

Er is vorig jaar wereldwijd 120 miljoen ton graan gebruikt voor de productie van bioethanol.

Dat is 5 procent van de totale graanproductie van vorig jaar. Het is 10 procent meer dan in 2007.

Dat schrijft de onderzoeksorganisatie Worldwatch in een rapport over de graanmarkt. Volgens Worldwatch heeft de wereld vorig jaar 2,3 miljard ton graan geproduceerd. Dat is een recordhoeveelheid. Azië is de belangrijkste graanproducent ter wereld. Het werelddeel produceerde vorig jaar 969 miljoen ton graan. Dat is 42 procent van de wereldproductie. Ongeveer 43 procent van het graan uit Azië bestaat uit rijst.

Na Azië zijn Amerika en de EU de grootste graanproducenten.

Worldwatch constateert dat ongeveer 700 miljoen hectare land wordt gebruikt voor de graanteelt. "Dat is minder dan vroeger. Maar de opbrengsten per hectare zijn de laatste 46 jaar met 146 procent gestegen."

Boeren in ontwikkelingslanden verbouwen ruim 6 procent van alle graan ter wereld, maar in die landen woont 12 procent van de wereldbevolking, schrijft Worldwatch in het rapport. "Deze landen hebben onvoldoende toegang tot afzetmarkten en er wordt te weinig geïnvesteerd in mensen, infrastructuur en onderzoek."

De graanvoorraden zijn vorig jaar enigszins op peil gebracht. Volgens Worldwatch dekken de voorraden 23 procent van de wereldconsumptie. "Dat geeft voldoende voedselzekerheid, maar het is wel lager dan vroeger."

Worldwatch constateert dat wereldwijd 150 voedselgewassen worden verbouwd. "Vroeger waren er zo’n 10.000 voedselgewassen. Slechts vier gewassen, mais, rijst, tarwe en aardappelen, leveren meer dan de helft van de voedingswaarde voor de mensen. Graangewassen zijn cruciaal voor de voedselzekerheid."

Worldwatch pleit voor meer aandacht voor inheemse graansoorten, zoals gierst en quinoa. "Deze graansoorten hebben vaak een hogere voedingswaarde dan tarwe, rijst of mais. Het verhogen van de productie van inheemse graansoorten kan een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid van arme mensen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    arm

    Goede zaak, kan de graanprijs eindelijk eens stijgen naar normale prijzen. Wij akkerbouwers moeten de bakker ook betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.