Home

Achtergrond 18 reacties

Wereld denkt na over voedselprobleem

Veel mensen staan vandaag stil bij de honger waaraan nog steeds een groot deel van de wereldbevolking lijdt.

Op talloze plaatsen over de hele wereld wordt Wereldvoedseldag gevierd, een initiatief dat de Verenigde Naties in 1981 introduceerde. De centrale vraag is dit jaar of de mensheid over vier decennia, in 2050, nog wel goed te eten heeft. De druk op landbouwgrond en hulpbronnen als water neemt immers toe naarmate de wereldbevolking groeit. Volgens voorspellingen van de VN telt de wereld in 2050 negen miljard inwoners.

Uit een recent rapport van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, blijkt dat op dit moment meer dan een miljard mensen dagelijks honger lijdt. In Nederland vinden op diverse plaatsen activiteiten plaats om Wereldvoedseldag te vieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eerlijk

  hoi patrick, je zit er behoorlijk naast, ik ben nog nooit wezen stemmen en als ik zou stemmen zou het op geert wilders zijn die heeft mijn voorkeur zolang ie in de politiek zit na pim fortuin of ie goed is voor boeren weet ik niet maar wat we nu hebben is ook een puinhoop. Ik ga weer aant werk das iets wat jij vaak vergeet denk ik. Oja ik ben wel iets verder als de kleuterklas heb namelijk ook nog de HAS in dronten gedaan ... Fijne vakantie en ga zonder je laptop hebben wij ook rust

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ik schrijf onder eigen naam. Bovendien ben ik zelf boer. Mijn ervaring is dat het niveau van de discussie met sprongen omhoog gaat als het niet blijft steken in "iedereen is tegen ons". Juist op dat moment komt er ruimte voor echte zorgen omtrent het voortbestaan van het eigen bedrijf met name. En geloof me, al die milieu/natuur/dierenwelzijnsrakkers hebben daar begrip én respect voor. Wat steeds naar voren komt in discussies bijv over ontpoldering is dat boeren het gevoel krijgen niet mee te tellen. Mijn stelling is dat de grootste bedreiging komt van de markt. Als we daar als landbouw aan over gelaten worden is dat ongunstig omdat we te veel kunnen produceren. De hoge grondprijs is een bedreiging volgens de vorige reactie. Maar wordt die bepaald door de natuuronttrekkingen of door die voor stadsuitbreiding? Geen van beiden denk ik. De grondprijs wordt bepaald door 20% van de boeren met de laagste kostprijs die (met hulp van de fiscus) nog net uitbreiding kunnen betalen.
  U stelt dat het vreemd is dat de melkprijs zo laag is ondanks dat er 5% minder wordt gemolken in de EU. Maar als er 10% minder vraag is wereldwijd helpt 5% minder productie niet. Vroeger was de EU afgeschermd van de wereldmarkt. Maar met globalisering en liberalisering worden problemen van boeren wereldwijd ook onze problemen. Problemen van lage prijzen/onvoldoende marktmacht, etc zijn niet nieuw wereldwijd. Wij in Europa hebben ze alleen een tijdje buiten de deur gehouden. En niet met fraaie middelen (exportsubsidies mn)

 • no-profile-image

  Boer

  Helemaal met Gert eens. Er is nu zogenaamd een tekort aan voedsel. Toch resulteerd dat tekort niet in een kostendekkende prijs voor de boer. Ik kom dan tot de conclusie dat er te veel voedsel is in het rijke westen. Het is niet onze verantwoordelijkheid of plicht om de wereld te voeden. Wij kunnen geen voedsel produceren voor een prijs die mensen in de derde wereld kunnen betalen. Met onze overproductie wordt door exportsubsidie keihard geconcureerd op het Afrikaanse continent waarbij de plaatselijke voedselproductie en infrastructuur het onderspit delft. Als wij de Afrikanen willen helpen moetten we daarmee stoppen en ze helpen om de poten weer onder de door ons vernietigde plaatselijke landbouw en infrastructuur te krijgen. Ook het uit de weg ruimen van dictators zoals mugabe maakt van deze wereld een betere plek. Jammer dat zimbabwe geen olie heeft anders was dat jaren geleden al gebeurd. En ik ben uiteraard voor voedselhulp op plekken waar dat echt nodig is.

 • no-profile-image

  gert

  Voedsel genoeg in de wereld ,maar de boer kan het niet gratis leveren,je stuurt er toch ook niet gratis televisies naar toe

 • no-profile-image

  Patrick

  @Huib Rijk, nou mijn reacties op dit draadje is even een lik op stuk beleid richting meneer of mevrouw Eerlijk Thuis. Daarom het teken @, dat betekend dat de reactie alleen voor die persoon is. Ook dat ik alleen in discussie ben met die persoon, dus anderen kunnen gewoon verder discussiëren waar ze gebleven waren.
  Maar dan even on topic dan, wereld moet zeker nadenken over voedsel en alle problemen. Zimbabwe is een lastig probleem ook een beetje intern probleem. Kolonie van de Engelsen, dan is het wachten op problemen, vroeg of laat. Dus logisch dat ze opkomen voor eigen rechten. Ik keur dictators niet goed. Maar zie het als China, we kunnen er allemaal wel iets van vinden met onze westerse ogen, maar China moet gewoon rust hebben, met rust gelaten worden, sommige processen kun je niet forceren, die hebben tijd nodig. Als in China the Dragon volop weer brult, zal er veschuiving van macht centra zijn in de wereld, dat zie je nu al met India, China en Rusland. Voor de westerling is het een dreiging, ik bedoel voor de types Bush, Balkenende en Brown, Blair, want die claimen macht door oorlog, door superieur denkwijzes over die afrikaanstjes en die chineesjes etc, terwijl de chinese cultuur zo oud is als alle wijsheid bij elkaar. Die VOC mentaliteit gaat pijn doen voor die westerse leiders, maar ook voor die bedrijven, en dat zijn er veel in het blanke ras met blauwe oogjes. (zeer cynisch bedoelt richting de facistische rechte kant van de CDA). Lik op stuk beleid zal ik blijven doorvoeren wanneer ik dat nodig acht.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  " Het is gewoon een ding dat zeker is daar voedsel verbouwen waar het kan."
  aldus Eerlijk Thuis (moet dat nou, anoniem, het leest zo lachwekkend).
  Daar voedsel verbouwen waar het kan, dat houdt nog al wat in. Ten eerste is het helemaal niet het boerenbelang dat er ten alle tijde een overvloedig voedselaanbod is. En zeg nu niet dat boeren alleen slachtoffer zijn van dit beleid. Nederland is niet zo maar een landje in Europa (maar een grote exporteur) en Europa is niet zo maar een handelsblok (maar een van de invloedrijkste ter wereld). En de landbouwlobby is niet zo maar een lobby, maar een van de invloedrijkste al is het effect beneden alle peil, dwz dat boeren te veel moeten produceren tegen te lage prijzen. Zie de zuivel: alle maatregelen zijn goed zolang we maar door kunnen produceren. En het raar vinden dat de afnemers de marktmacht hebben.
  Voedsel verbouwen waar dat kan: dit kan inhouden dat liberalisering het beste is en dat productie verschuift naar bijv Brazilië. Bent u daar voorstander van?Hebben jullie trouwens gezien dat Patrick zegt dat hij kostendekkende prijzen wil voor voedsel. Zoals ook de PvdD, ViN, etc dat steeds benadrukken. Ik weet dat deze organisaties veel weerstand oproepen in de landbouw. Vanuit het idee dat alleen concurrentiekracht ons kan redden begrijpelijk, maar als je boeren als collega's ziet is dat beeld anders. Natuur/milieu/dierenwelzijnsorganisaties hebben andere belangen dan de landbouw maar niet tegengestelde. Het landbouwprobleem is nl niet dat we te weinig produceren of te duur, maar juist andersom.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Patrick, ik neem aan dat wat je nu als reacties hebt is bedoeld om de boel te stangen. En dat is normaal al weinig zinvol, maar nu zeker niet nu er net zinvolle recties zijn van Gert en Dhr Boer.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Wat je oproept krijg je terug. Dat kun je ook positief uitleggen. Ik geef er de voorkeur aan om niet in te gaan op betitelingen als fascistisch. Ik ben het met Patrick eens dat de wereld snel verandert en dat wij westerlingen daar rekening mee moeten houden. Dat geldt met name ook voor de landbouw. We moeten als de sodemieter een systeem op poten zetten waarbij boeren elkaar als collega's zien. Steun waarbij sommigen worden geholpen ten koste van anderen is asociaal, sterker nog als die anderen (China, India en Brazilië) dat ook gaan toepassen heeft iedereen daar last van. Dan gaan we met zijn allen zo veel produceren dat boeren alleen maar minder verdienen en er alleen maar meer honger en armoede is.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Hey patrick ik wist wel dat jij in sinterklaas gelooft maar dat wil nie zeggen dat we dat allemaal nog doen. Het is gewoon een ding dat zeker is daar voedsel verbouwen waar het kan.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Huib Rijk, voor Nederland is het een verhaal apart, en Europa ook. Beide zijn wel goed gepositioneerd in de wereld van macht, geld en kennis. Maar andere continenten ontwikkelen zich zelf ook vlug met kennis, ook geld, en dus ook weer die macht. Ik denk dat het ongemakkelijk voor Nederland is en Europa om te zien dat andere continenten groeien, zich ontwikkelen en dat Nederland het gevoel hebben dat ze de boot missen of er geen deel van uitmaken en zo minder 'controle' heeft. Want er verschuift zeker wat aan economische macht, kracht en ook politiek macht en kracht. Nederland is zijn nieuwe identiteit aan het zoeken, van waar ben ik goed in, wat is mijn bijdrage en wat is mijn economische waarde. En hoe zet je dat in economische productie om voor arbeidsplaatsen, economische groei en toekomst gericht. Voedsel zal ook een onderdeel zijn van die verandering in economische macht en politieke macht. En dat is niet makkelijk voor een VOC land. Maar toch is het zoals in het groot als in het klein. Voedsel is lokaal voor Nederland alleen belangrijk als men Europees denkt, en niet de wereldmarkt op als systeem. Producten kunnen wel een wereld markt op, maar alleen als uniek product, iets als bulk product. Dat moet gewoon op continent of land niveau geregeld blijven.

 • no-profile-image

  ab

  Moet je dan land onder water gaan zetten? Is dat ethisch verantwoord?

 • no-profile-image

  eerlijk

  juist AB.sluis ben het met je eens en moet er dan nog meer natuur komen. Koeien in de wei, mooie gewassen of mooi geploegt land is ook natuur! Ben benieuwt wat patrick gentech free nu weer voor een verhaal gaat schrijven over hoe het dan ooit zou moeten.

 • no-profile-image

  Gead

  De hele wereld denkt na... behalve de nederlandse kamerleden...

 • no-profile-image

  Patrick

  @eerlijk thuis, tss, geen tijd mijn beste, ik ben me aan het voorbereiden voor, ja weer, een vakantie. Maar je weet toch dat Sinterklaas over een maand of wat weer in Holland is, en kun misschien nu al op je op je verlang cq wensenlijstje zetten dat je een medische encyclopedie wilt, men plaatjes, dus wel een moderne. Dan bestudeer je de hoofdstukken cellen, DNA etc, en dan de neuronen, en neuronetten. Dan ga je een samenvatting maken over, wat is een gedachte, en wat heeft neuronen te maken met denken. En dan maak je in Januari een nieuwjaarswens dat je zelf na wilt gaan denken, het op zich ook altijd gekund hebt, maar misschien nog niet altijd geweten hebt. Nu bij deze dan, en heel veel succes, ik weet dat je het kunt!!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Eerlijk Thuis, vakantie gaat wel lukken, ik dank U, de laptop gaat echter wel mee. Kijk ik had je even op mijn manier hard aangepakt, niet dat ik van plan ben om dat altijd te doen, want iedereen heeft zijn recht op mening, politieke voorkeuren, voor en tegenstanders, en ideeën over het verleden, heden en toekomst. En daar moet ruimte voor zijn. Ook gun ik je werk wel, en een boterham heus ook wel. Maar je had nu al in 2 draadjes, zonder dat ik zelf gereageerd had, je eigen mening gegeven met de open vraag wat ik er van zou gaan vinden. En daar pas ik voor. Je kunt dat wel doen als ik al gereageerd heb op dat draadje, dan vind ik het prima om te antwoorden over verschillen, of van wat anders dan ook, gentech, voedsel, houder systemen of intensieve veehouderij. Maar je kunt mij geen vraag stellen als ik nog niet gereageerd heb op dat draadje, want ik kies zelf of ik reageer op een onderwerp of niet. Ik werk ook op mijn manier, niet iedereen kan land of veehouder zijn. En niet elke vee of landbouwer wil al het andere werk doen wat anderen doen in een maatschappij. Daarom moet alles ook een beetje op elkaar aansluiten, van loodgieter, metselaar, automonteur, ook burgemeester en politiek. Iedereen heeft zijn taak of werk te doen. Voedsel blijft belangrijk en zo ook haar voedsel producenten en haar keten. Zelf zie ik graag geen gentech, en hoop dat mensen minder zuivel en vlees gaan eten, wel uit vrije keuze natuurlijk, en minder mega/intensieve dier houders-systemen, en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven. Wel zal belangrijk zijn dat daar marge voor moet zijn, en dus het meeste geld bij de boer blijft ipv in de rest van de keten. En natuurlijk zal ik je PvdD adviseren, en voor de rest wens ik ook jouw het beste van wat je zelf in gedachten zou hebben aan wensen en creaties.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Beste huib rijk (is dit wel je echte naam) je hebt het overal over maar leg mij es uit nu er afgelopen jaar in de eu bijna 5% minder melk is geproduceert toch de prijs nog lager is als het jaar ervoor volgens jou zou de prijs nu hoger moeten zijn. En hoe moeten wij kosten dekend produceren met steeds meer em meer regels. Waar voor heen een opervlakte stal groot genoeg was komt er nu heel wat bij voor dierwelzijn dus de kostprijs word daardoor weer hoger. Nu moet er weer een luchtwasser op rundvee stallen, we hebben net allemaal geinversteerd in bemesters of laten het doen of opslagputten dit kost tonnen aan euro's allemaal voor het millieu en nu heb jij het overkosten dekkend nou daarom zullen we steeds groeien om het hoofd boven water te houden. Extensiever zouden de meeste wel willen maar de grondprijs is zo hoog geworden omdat er bijna geen aanbod meer is alles moet naar de natuur en nu ook nog onder watergezet worden dus steeds minder ruimte voor ons als boeren! Je ziet wel we zouden wel willen maar door de door jullie doorgedramde regels word het voor ons steeds slechter en ook voor jullie zal er steeds minder lukken omdat boeren stoppen of verhuizen naar normale landen. Daar waar we niet zo op de vingers worden gekeken. Bij geen inkomen zal een boer NIET meer kunnen inversteren in dierwelzijn etc dus het zijn niet wij die het voedselprobleem gaan veroorzaken maar de doordrammers zoals mevr tieme en haar vrienden.

 • no-profile-image

  gert

  De enorm snelle bevolkingstoename in sommige landen is net zo,n groot probleem.Ook de dictators zoals in Zimbabwe maken het er niet beter op,kun je lang over nadenken

 • no-profile-image

  Patrick

  @Eerlijk Thuis, Kijk, ik had je dat antwoord al gegeven over dat polderen zie, http://www.agd.nl/1086325/Nieuws/Artikel/Zuivelconsumptie-goed-tegen-ziekten.htm?class=articleButtons&showcomments=yes
  Een beetje waarheid was waarschijnlijk te lastig voor je om te lezen? Heb je er overheen gelezen? Was het antwoord te pijnlijk? Als je niet snapt wat daar stond, moet je eens aan je kleuterjuf vragen om het je voor te lezen, mocht je het nog niet snappen, dan misschien een jaartje overdoen in de kleuterklas? Het wordt echt de hoog nodige tijd voor je om op eigen benen te staan, zelf te denken, plannen maken etc, ipv afwachten wat anderen zouden kunnen gaan schrijven. Pfff typisch CDA gedrag heb jij, echt te zielig voor woorden, en dan bedoel ik natuurlijk de CDA.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.