Home

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

Weinig wol

De Europese Commissie doet de uitdrukking 'veel geschreeuw, weinig wol' eer aan met haar notitie over het functioneren van de voedselketen.

Brussel constateert daarin – vanzelfsprekend – hiaten en zegt daar wat aan te willen doen, maar biedt niets concreets.

Eigenlijk erkent de Commissie met zoveel woorden dat zij geen enkele grip heeft op de prijsvorming en dat ook niet wil. Veel verder dan een soort prijsvergelijking tussen grondstoffen en eindproducten op een van de internetpagina's van statistisch bureau Eurostat komt zij niet. Dat biedt dan mogelijk inzicht in het uit de pas lopen van beide prijzen, maar meer ook niet. Brussel raadt lidstaten aan dit nog eens dunnetjes over te doen.

Daarmee verandert natuurlijk niets aan de scheve verhouding. De Commissie zegt daarom dat boeren en tuinders sterker komen te staan in onderhandelingen over de prijs voor hun producten. De handreiking die zij daarbij doet, is het vormen van afzetorganisaties. Maar in een adem stelt Brussel daarbij dat dit moet "zonder de regels voor eerlijke concurrentie te schenden." Daarmee perkt zij gelijk het idee weer in. Logisch dus dat LTO in een reactie aandringt op toetsing op Europees niveau van fusie van afzetcoöperaties. Zo niet, dan blijft het zeker bij mooie woorden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    realist

    En de conclusie die je hier aan kunt verbinden is, dat alleen marktregulering dmv. een vorm van quotering het enig zinvolle is om uit deze impasse te geraken. Het plan van de EMB kan dan gekopiëerd worden door andere sectoren om ook een fatsoenlijke prijs te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.