Home

Achtergrond 285 x bekeken

Waterschap houdt wegens droogte zomerpeil aan

Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft besloten wegens de extreme droogte het zomerpeil voorlopig aan te houden.

Dat heeft het waterschap dinsdag bekendgemaakt. Het zorgt voor het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland. Volgens De Stichtse Rijnlanden veroorzaakt de droge zomer een buitengewoon lage waterstand in het stroomgebied van de Rijn. Door het hoger zomerpeil voorlopig aan te houden kan het waterschap de watervoorraad op niveau houden. Ook wordt daardoor schade aan droogtegevoelige kades voorkomen.

Door de droogte zakken de grondwaterstanden. Vooral in het veenweidegebied kan dat tot inklinking van de bodem leiden. Door het water in de sloten op een hoger peil te handhaven kan dat worden tegengegaan.

Ook geeft het water in de sloten en boezems tegendruk aan de dijken en kades langs de watergang. Daardoor vermindert de kans op scheurvorming.

Als er de komende periode voldoende neerslag valt, stelt De Stichtse Rijnlanden alsnog het winterpeil in. Het zomerpeil wordt met behulp van stuwen en gemalen omlaag gezet naar het winterpeil.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.