Home

Achtergrond 24 reacties

'Water in polder levert meer op dan boer'

Het onder water zetten van de Hedwigepolder levert economisch waarschijnlijk meer op, dan een boer er ooit zou kunnen verdienen.

Dat zegt de systeemecoloog Leon Braat van Alterra (Wageningen UR).

Braat werkt aan systemen waarbij de kosten en opbrengsten van de natuur in economische termen kunnen worden gewaardeerd. Op die manier wordt duidelijk welke maatschappelijke schade voortkomt uit bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen of het kappen van tropisch regenwoud.

Braat zegt dat een inventieve recreatieondernemer in de Hedwigepolder heel waarschijnlijk een veelvoud kan verdienen van wat een boer op die grond kan verdienen. Los van de bedrijfseconomische voordelen, zijn er ook maatschappelijke voordelen, die niet in de portemonnee van de ondernemer terecht komen.

De Alterra-onderzoeker bepleit met zijn collega Dolf de Groot al jaren voor de eerlijke waardering van de diensten die de natuur biedt. Dat in een natuurgebied bijvoorbeeld schoon water kan worden gewonnen, moet volgens hem iets waard zijn voor het waterwinbedrijf.

Dat bijen zorgen voor de bestuiving van gewassen, is ook in euro’s uit te drukken. Zo kan ook worden uitgerekend wat de ecologische hoofdstructuur waard is: die som komt uit op 25 miljard euro. Terwijl de kosten van de EHS niet meer bedragen dan 8 miljard.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Zou er dan ook een honger alarmsysteem op komen . Aan een kant duur gewonnen land onder water zetten en aan de andere kant over hoger in de wereld praten . Hoeveel petten hebben ze in de politiek op .

 • no-profile-image

  boer

  het wordt tijd dat er weer eens honger geleden word in europa

 • no-profile-image

  gsm

  steunt de zeeuwse boeren voor behoud van hun polder

 • no-profile-image

  waterboer

  altijd lachen met frans uit beveland. rijdt zo te horen weer eens op zijn stokpaardje, van schelden op de boerensubsidies, door de bevelanden. Welke van hem volledig onder water gezet mogen worden. kan hij zijn stokpaardje inruilen voor een zeestokpaardje. want idd als zeeland onder water gaat komt er idd geen landbouwsubsidies meer naar zeeland. gemakshalve vergeten we ff dat 300 ha hedwige polder onder water zetten slechts 300 miljoen euro kost. en dat is natuurlijk geen subsidie. dat geld komt zo uit de hoge hoed getoverd. dus als de wens van Frans uitkomt en zeeland ter grote van (ik schat ff) 50.000 ha onder water gezet gaat worden kost dit.... oei mijn rekenmachine slaat vast in de hoeveelheid nullen.
  overgens gaat er naar de hedwigepolder nu schat ik slecht 300 ha x E 400/ha = 0,12 miljoen euro directe inkomens subsidie. zet dit af tegen de 300 miljoen die het eenmalig ontpolderen kost en we kunnen een kleine 3000 jaar vooruit met dit landbouwbeleid, totdat we die 300 miljoen, voor ontpolderen van de hedwige opgesoepeerd hebben. prettige bijkomstigheid is dan dat er per jaar nog eens (uitgaande van een traditioneel bouwplan) 1000 ton tarwe (in potentie 1000.000 miljoen broden), 5000 ton aardappelen, 1000 ton suiker en nog zat andere producten aan voedsel geproduceerd word, per jaar. maar dat zal Frans natuurlijk een rotzorg zijn. als inwoner van een van de rijkste landen te wereld waar je voeding zo om de hoek tegen lage prijzen kunt kopen. hij krijgt natuurlijk zijn salaris, en als het niet op tijd verhoogd wordt dat stapt hij naar de vakbond dat die moeten onderhandelen om zijn loon hoger te krijgen. want frans is nu maar liefst 11 % van zijn inkomen kwijt aan primaire voeding, dus wat moeten we met al die grond in zeeland.

 • no-profile-image

  de grenswachter

  Als je na de geboorte alles bent vergeten en niets hebt bij geleerd kun je altijd nog bij Alterra gaan werken droom maar lekker verder

 • no-profile-image

  frans

  ze kunnen beter heel Zeeland ontpolderen dan hebben ze die boeren geen subsidies meer te geven de boerensector wordt overspoeld met subsidies voor van alles en nog wat ,dat geld wordt dan gespaard en kan uitgegeven worden aan dingen die echt nodig zijn , en niet om kapitalisten te ondersteunen om dure mercedessen te kopen

 • no-profile-image

  ab

  Aan primaire agrarische productie zit een hele keten van arbeidsplaatsen vast. Voor de Hedwige polder ruim 300 ha is dit ongeveer 20 full-time arbeidsplaatsen gerelateerd aan de productie, naast de boeren.
  Bij een recreatie ondernemer ligt dit niet zo.
  Bij een berekening horen deze zaken meegenomen te worden.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ik had begrepen dat het onder water zetten nodig was om de westerschelde uit te diepen om de moderne grotere schepen ook toegang tot antwerpen te geven iets waar ik toch wel begrip voor op kan brengen ,schiphol slokt ook grote stukken van de haarlemmermeer op , de houtrakpolder is ook aan amsterdam opgeofferd en zo voort maar als het alleen gaat om het aan de natuur terug te geven zoals b.v. tien gemeten en de stukken van de biesbosch en vele andere dan moet ik toegeven dat het normale verstand helaas begint te verdwijnen

 • no-profile-image

  Niels

  ooit een plas water gezien die voedsel produceerde? denk ook eens aan de meerwaarde van hoeveel mensen een jaar lang kunnen eten van de voedselproductie die die polder had.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Als water in polder meer op levert is mijn vraag: Waarom in het klein, de hedwigpolder? Groter is volgens mij beter, zet meteen flevoland onder water. Voor de economie is dat effectiver omdat er veel meer mensen gaan verhuizen en meer kilometers maken en langer in de file staan, dus meer brandstof verbruik en opwarming van de aarde. Met de opwarming stijgt de waterspiegel waardoor dat nog meer oplevert.

 • no-profile-image

  cowboy

  Als dat kabbelende water over de vruchtbare akkers zo belangrijk is voor die enkele bobo met zijn zelf gemaakte "natuur", dan atviseer ik alle boeren uit te kopen dan kun je het laagland terug geven aan de zee. van mij mag de zee spiegel wel 6 meter stijgen,dan kun je er in verzuipen,bobotje dan weet je hoe het voelt,mafkees.

 • no-profile-image

  gert

  Mugabe heeft van Zimbabwe ook al een groot recreatiepark gemaakt

 • no-profile-image

  boer

  Alterra?? is dat niet dat corrupte bureau van de overheid. dat dingen zegt en schrijft wat helemaal niet kan????
  maar dat het de overheid zo beter uit komt???

 • no-profile-image

  op het land

  Volgens Frans uit Beveland krijgen boeren alleen maar subsidies en de rest stelt niets voor . Ik denk dat de boeren liever het prijs pijl van voor de zogenaamde subsidies hadden, toen waren de prijzen beter en hadden ze veel minder regels als nu . Nu wil men meer met wereld markt prijzen gaan werken , en schommelen de prijzen meer en zijn gemiddeld lager dan toen en soms lager dan de wereld markt . Hier voor is de prijs compensatie ingevoerd zodat het prijs verschil tussen toen en nu te overbruggen . Dit om landbouw in EG in stand te houden om Frans en zijn mede burgers zekerheid te geven dat er voldoende voedsel te krijgen is wat ook betaalbaar is en blijft . Want als produktie van EG weg valt ,wordt alles duurder door dat dan op wereld niveua een tekort aan eten is,En in oorlog tijden en rampen enz. minder afhankelijk van dan mogelijke grenssliutingen , blokkades enz. Enkele voor beelden MKZ crisis minder verse melk , mensen gingen melk hamsteren . In de 70 tigger jaren aardappels duur , werden subsidie aan winkels vesrtekt om aardappels goedkoper te kunnen verkopen. In 2007 graan duur export verbod van graan naar buiten de EG , want buiten EG was graan duurder dus moest in EG blijven om burgers betaalbaar eten te kunnen kopen . Dus eigenlijk wordt uw eten gesudsidieert Frans. De wereld bevolking groeit harder dan de voedsel produktie bij kan houden , dus eens zullen de wereld markt prijzen hoger zijn dan de EG prijzen en kan de zogenaamde subsidie van de boer afgeschaft worden .Het gevolg uw eten wordt duurder . Moet dan de supermarkt subsidie aanvragen om uw eten betaalbaar te houden of gaat u dan demonsteren voor landaanwinnen , inpolderen .

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Zie het financiële debacle van de Blauw Stad in Groningen. Op een na hebben alle projectontwikkelaars zich teruggetrokken, slechts 10 % van de daar gebouwde woningen is verkocht. Inherent zal de toeristenindustrie daar niet van de grond komen. Duizende hectares van 's lands beste grond opgeofferd aan natuurbelangen. Heel mooi van de natuur, kan er erg van genieten. Van natuur kun je echter niet eten zo blijkt het. Weg met deze onzalige plannen.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ach, Frans is gewoon een van die sukkels die gewoon niks weet over hoe dingen in mekaar steken en zijn snavel opent voordat hij weet wat hij zegt.
  @Ed. Het ontpolderen was bedoeld voor "natuurcompensatie" voor het uitdiepen van de Westerschelde.

 • no-profile-image

  sjeng

  Wat zou de economische waarde zijn als we den haag onder water zetten, kan dat iemand berekenen

 • no-profile-image

  JP

  Als ik het goed begrijp kan de overheid dus drie keer de agrarische waarde betalen voor EHS grond.

 • no-profile-image

  Student

  Zet gewoon heel de wereld onder water, dat is goed voor de economie en natuur. Jammer dat er niemand van kan genieten omdat er geen eten meer is, maar ach kleinigheidje houd je toch.

  ps. Wat een onzin dit bericht!

 • no-profile-image

  Ondernemer

  De crisis is veroorzaakt door dit type mensen!!! Peper dure grond onder water laten lopen voor al die onzin! We hebben veel te veel mensen van dit soort onzin verkopers. Je wordt er ongeloofelijk kwaad over als je zelf de dubbeltjes om moet draaien. En er heel veel mensen om komen van de honger! Laat zulke verhalen a.u.b. weg!

 • no-profile-image

  boerin

  Als water meer oplevert dan wat een boer ooit kan verdienen waarom doen we dan zo moeilijk over de opwarming van de aarde? die zorgt toch juist voor het onderwater zetten van hele grote gebieden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jullie lezen allemaal ergens overheen; "een inventieve recreatieondernemer kan een veelvoud verdienen". Lekker is dat, de randvoorwaarden worden gratis door de europese belastingbetaler gecreëerd. De natuurorganisatie's cq de overheid wordt grootgrondbezitter met europees subsidiegeld, om dan vervolgens nog toeristenbelasting te incasseren van recreatieondernemers die de randvoorwaarden gratis krijgen aangeleverd. En niemand roert zich over deze zakkenvullerij en concurrentievervalsing. Hallo, Neelie Kroes en Pieter Kalbfleisch, waar zijn jullie? En laat die makker van Alterra eens uitrekenen wat de landbouw aan natuurwaarden oplevert waar grondgebruiker geen cent van ziet.

 • no-profile-image

  sloeber

  Ze voelen natuurlijk nattigheid in deze crisistijd. Straks is er iemand die de hoge kosten van al die natuur aan de kaak stelt. Dan is het natuurlijk handig om alvast een mooi rapportje te kunnen tonen. Zo levert die natuur straks zoveel op dat we maar beter van heel Nederland een natuurgebied kunnen maken. Worden we steenrijk!!!

 • no-profile-image

  waterboer

  te koop 100 ha goede akkerbouwgrond, zeer geschikt om onder water te zetten. wegens het enorme voordeel voor de NL. economie is een vraagprijs van E 30/m2 meer dan gerechtvaardig. beschikbaar per direct inclusief gewassen te velde. (Sorry voor de mensen die honger lijden, maar in dit land vinden we dit belangrijker, en bepalen de wetten van de economie dat ik ermee stop).

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.