Home

Achtergrond 280 x bekeken 8 reacties

Wat crisis, geen crisis?

René Kremers is met een delegatie van 30 Nederlandse bedrijven onder leiding van de Nederlandse ambassadeur in Rusland op bezoek geweest in de regio Zuid Oeral.

In Jekarinburg hebben we de opening van de Heineken-fabriek meegemaakt. Dit was erg interessant om te zien. Zelf was ik vooral onder de indruk van de speech van regiogouverneur Rossell. Iedereen heeft er een handje van om te beginnen over de economische crisis. Maar Rossell denkt daar anders over: ‘Wat crisis, niks crisis!’ Deze man opent elke dag nieuwe fabrieken en ziekenhuizen en is bezig met andere belangrijke projecten. Het leven gaat gewoon door en ook de investeringen gaan door. Hij vindt dat we niet zo negatief moeten doen, we praten elkaar de put in.

Beter dan al die zwartkijkers

Natuurlijk zit er in zijn verhaal een gezonde dosis chauvinisme, gevoed vanuit het Sovjet-verleden. Maar dit zie ik liever dan al die zwartkijkers die, als ze maar lang genoeg negatief doen, vanzelf hun doel bereiken. En doordat iedereen over de crisis praat, gaat het vanzelf slechter. Iedereen blijft dan maar wachten met investeren. Bovendien brengt dit negatieve gepraat negatieve energie over op iedereen.

Investeren in landbouw

Maar Rossell doet daar niet aan mee. Ook zijn regiominister van landbouw is vol goede moed en heeft vele plannen. Ze willen volgend jaar doorgaan met investeringen in melkvee, pluimvee en varkenshouderij en daarnaast in de productie van aardappelen en groente. Deze regiominister heeft speciaal voor de Nederlandse delegatie alle directeuren van de grote bedrijven bij elkaar geroepen en daar konden we onze bedrijven kort voorstellen.

Heineken groot in Rusland

Heineken heeft intussen een grote positie opgebouwd in Rusland en is daar één van de grote brouwerijen. De Nederlandse bierbrouwer heeft in Jekarinburg brouwerij Patra overgenomen en compleet gerenoveerd. Dit was een totale investering van meer dan €80 miljoen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte meneer Kremers. Rusland is schatrijk aan grondstoffen,dat weet u ook natuurlijk. Bovendien hebben zij net als de Nederlanders hun nationaaltrots (chauvinisme noemt u dat terecht). In het bijzonder tsaar Vladimir Putin, wil zo snel mogelijk de Rijke Westelijke Wereld laten zien dat Rusland ook in staat is een Wirtschaftswunder te bewerkstelligen. Daarom is investeren in Rusland interresant,maar iedere investeerder moet eerst de cultuur bestuderen!,om teleurstellingen te voorkomen.groetje's uit Polen.

 • no-profile-image

  Hörd

  Het hoort inderdaad bij de russische cultuur om grootse plannen te presenteren met fraaie vergezichten.
  Ze weten wel hoe ze buitenlandse investeerders moeten paaien!
  Als ze in de gaten krijgen dat ze gewoon keihard moeten werken om wat te bereiken zijn ze nergens meer te bekennen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Hörd,uit Wageningen,hebt u ervaring opgedaan in oost-Europa?Waarschijnlijk is het in Polen ook zo.In uw reactie herken ik het een en ander!. groetje's piet.

 • no-profile-image

  Han

  Rene kennende is hij naar dit feestje gegaan om zijn handel aan de man te brengen en niet om te investeren in landbouw en zo zal het met de meeste delegatie leden geweest zijn. De Russen moeten zelf hun nek uitsteken en hun roebels in de waagschaal stellen. De Nederlanders zullen wel zeggen hoe het moet en gaan daarna met goed gevulde attache koffers huiswaarts.

 • no-profile-image

  Boertje

  Han, bespeur ik hier enige jaloezie? Hoe is het eigenlijk met jouw bedrijf in Rusland, lang niks over gelezen, ben benieuwd hoe het verder gegaan is?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Han als we even de geschiedenis van rusland bekijkendie is nogal eens erg veranderlijk b.v. Catherine de grote liet ook boeren uit haar geboorteland duitsland komen om de landbouw op een hoger peil te krijgen echter na haar regime werden deze lieden als tweede rangs burgers behandelt Dus ik kan me enige voorzichtigheid van eventuele investeerders levendig voorstellen

 • no-profile-image

  Han

  Boertje Oost Groningen. Je mag wat mij betreft best je naam noemen in dit soort stukken. Normal reageer ik niet op onbekende schrijvers. Maar deze keer maak ik als noordeling een uitzondering. Ten eerste ik leef op goede voet met Rene en ten twede heb geen bedrijf in Rusland, ik werkte voor een gemengd bedrijf als interim. Gezien het feit dat de direcctrice / eigenaar alle besluiten van mij en mijn Zwitserse collega's achter onze rug om overrulde hebben we besloten om te vertrekken. Dit nadat mevrouw het slimme besluit had genomen om de koeien en rantsoen voor te zetten met totaal verschimmeld graan en te veel eiwit houdende producten. De koeien zouden gezien het rantsoen 20 ltr melk moeten geven helaas de gift was 6 ltr / dag.
  Op het moment dat deze beslissing werd genomen heb ik mijn functie neer gelegd ,ik ben te veel boer om dieren "dood" te voeren.
  Ik kan je nog mededelen dat na mij op geheel eigen besluit enkele trekker chauffeurs zijn op gestapt en de gedoodverfde nieuwe herdmanager toen ik er was nog 1 ste melkster (het is maar een vrouw) ook is vertrokken.
  Helaas kan ik je niet meer mededelen hoe de mais oogst zal zijn dit jaar. Ik weet wel dat de proeven met zaai on ongeploegd land zijn mislukt omdat mevrouw de kunstmest en de herbiciden in de schuur heeft laten liggen en erder zal ze oogst problemen hebben omdat er geen personeel is en geen geld meer in kas na 5 jaar mismanegment en een belastingboete van 15.000.000 roebel (Euro 340.000)

 • no-profile-image

  Hens Mekking

  Gefeliciteerd voor de Russen dat het hen zo goed gaat. Nou zijn de Russen natuurlijk ook een volk dat uit trots nooit zal toegeven dat het hen minder gaat al gaan de koeien dood van de honger.
  Wat betreft het positief of negatief benaderen van de crisis. Er zijn niet alleen grote problemen in de agrarische sector in Rusland, Letland of de rest van Oost Europa maar ook in West Europa. Iedereen die dat ontkent moet dat dan maar doen. Ik ben geen optimist, ik ben ook geen pessimist, ik ben realist.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.