Home

Achtergrond

Warm-koudopslag maakt Deense kas energie-neutraal

De universiteit van Zuid-Denemarken heeft de eerste energie-neutrale kas van het land ontwikkeld.

De kas maakt gebruik van warmte-koudeopslag (WKO). Volgens de onderzoekers bespaart het kassysteem 60 procent energie.

Wanneer alle tuinbouwkassen over zouden gaan op de techniek zou 164.0000 ton CO2 per jaar minder worden uitgestoten. Voor minister Eva Hansen van Voedselvoorziening is WKO een goed voorbeeld van hoe Deense glastuinbouw milieuvriendelijk en rendabel kan produceren.

De Deense tuinbouw omvat circa 500 kassen, die 1 procent van de totale energieconsumptie behoeven. Veel tuinders maken gebruik van zonnepanelen, maar die zijn in de winter, wanneer de warmtevraag groot is, nutteloos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.