Home

Achtergrond

Wall Street breekt door 10.000 punten

De Dow-Jonesindex, de belangrijkste barometer van de beurs in New York, doorbrak gisteren de grens van 10.000 punten.

Goede kwartaalcijfers van chipfabrikant Intel en van de bank JPMorganChase deden de koersen stijgen. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 1,5 procent hoger op 10.015,86 punten. Het is een jaar geleden dat de Dow voor het laatst boven de 10.000 punten sloot. De breder georiënteerde S&P 500-index won 1,8 procent tot 1092,02 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq kreeg er 1,5 procent bij tot 2172,23 punten.

"Dat de Dow boven de 10.000 staat, zou slechts psychologisch van belang zijn. Maar het werkt toch zo dat investeerders dit aangrijpen om hun geld naar de beurs te brengen'', stelde een Amerikaanse handelaar. De Dow is nog wel ruim 29 procent onder het recordniveau van 14.164 punten in oktober 2007.

JPMorganChase is de eerste van de grote Amerikaanse banken die de kwartaalcijfers bekendmaakte. Een scherpe winststijging had een koersstijging van 3 procent tot gevolg. Ook Intel, dat dinsdag nabeurs met cijfers kwam, overtrof de verwachtingen. Het aandeel ging 1,9 procent vooruit. De positieve stemming werd ook nog eens aangewakkerd door cijfers van de overheid over de verkopen in de detailhandel in de maand september, die minder waren gedaald dan verwacht.

Olieprijs

JPMorganChase liet de hoogste winst zien sinds de markt van de rommelhypotheken in 2007 in elkaar stortte. De winst per aandeel was 82 dollarcent, tegenover 9 cent in het derde kwartaal van vorig jaar, toen de kredietcrisis flink toesloeg. De winst per aandeel overtrof de hoogste verwachtingen van analisten, die gerekend hadden op 65 dollarcent.

Intel boekte een omzet van 9,4 miljard dollar, waar analisten hadden gerekend op 9 miljard dollar. De chipmaker voorspelde ook nog eens een omzet van 10 miljard in het vierde kwartaal en ook dat overtrof de verwachtingen.

De verkopen van de detailhandel daalden ook al minder dan verwacht. Gerekend was op een daling na het aflopen van de Amerikaanse sloopregeling voor auto's. Als de vierwielers buiten beschouwing blijven is er een stijging van een half procent. Nieuws dat de consument bereid is de beurs te trekken doet het altijd goed op de beurs. De consumentenbestedingen maken in de VS een veel groter deel uit van de economie dan veel andere landen.

Een beurshandelaar waarschuwde wel voor te veel optimisme, omdat er nog steeds veel banen verloren gaan in de VS, met als gevolg dat ook de bestedingen weer kunnen afnemen.

De olieprijs steeg woensdag verder, met 1,3 procent naar 75,14 dollar. De euro noteerde op 1,4915 dollar, tegen 1,4890 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.