Home

Achtergrond 5 reacties

Wageningen onderzoekt fosforkringloop

Wageningen UR zal in 2010 opties in beeld brengen over het sluiten van de fosforkringloop.

Dat antwoordt minister Verburg (LNV) op schriftelijke vragen van de Eerste Kamer. Een interdepartementale werkgroep heeft de schaarste aan fosfaat aangewezen als een van de prioriteiten die onderzocht moet worden, blijkt uit haar antwoorden. Onlangs sloeg een adviesgroep van haar ministerie alarm wegens een aanstaand fosfaattekort. De Eerste Kamer heeft in zijn vragen aan de minister van LNV ook gewezen op uitputting van de wereldvoorraden.

Het sluiten van voer-mest-kringlopen is volgens Verburg een van de uitdagingen in het onderzoek. Het accent ligt op het sluiten van de fosforkringloop. Dat volgens jaar door het sluiten van kringlopen in Nood-West-Europa of binnen de bestaande keten onder het motto 'mineralen terug naar de plaats waar het voer vandaan komt'.

In de Eerste Kamer is de wijziging van de Meststoffenwet aanhangig. Voorafgaand aan een mondeling debat dat later plaatsvindt heeft de Senaat een serie vragen aan de minister voorgelegd. Uit de antwoorden komen weinig nieuwe gezichtspunten naar voren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  biokunstmest

  probleem morgen opgelost als de overheid nouw een echt duurzaame maatregelen treft en de kunstmest industie bij wet verplicht 50 % van de kunstmest grondstoffen fosfaat en stikstof uit dierlijkmest laat halen dit scheelt enorm in de co2 uitstoot ook in het eregie verbruik van nederland en het mestprobleem is morgen opgelost want alle dierlijkmest zal door een vraag uit de markt geheel kostenloos verwerkt kunnen worden dit is velemaal duurzamer dan biodiesel
  doe mij maar biokunstmest

 • no-profile-image

  gert

  Een omslag in denken over fosfaat bij wageningen en het ministerie,iets dat de boer al lang door had.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het (verplicht) verwerken van fosfaat uit mest in kunstmest is een interessante gedachte. In ieder geval is het absurd dat er nog zo veel kunstmestfosfaat in Nederland gebruikt wordt, dwz absurd niet op boerderijniveau, maar absurd op landelijk niveau. Nog absurder is het dat kippenmest met subsidie (wegens groene energie) wordt verbrand en de as hiervan als wegenfundering wordt gebruikt omdat het fosfaat niet teruggewonnen kan worden (niet economisch althans). Wat de sponsoring door de veehouderij betreft: is het niet zo dat de veehouderij als sector veel sterker staat bij onderhandelingen dan de akkerbouw met als gevolg lage veevoerprijzen en hoge mestafvoerprijzen?

 • no-profile-image

  Leen

  Hoera, de kippemest komt weer terug naar de akkerbouwer. Verbranden en exporteren, wat een gekte!

 • no-profile-image

  dirk

  Hey Leen,je kunt de mest dan weer afnemen als je 5 euro per ton aan de pluimveehouder betaald en het transport is voor jezelf!Deal??Of dan toch maar niet!Wij hebben de akkerbouwers zat gesponsord in het verleden,die tijd is voorbij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.