Home

Achtergrond

Waarschijnlijk sterkere dollar in 2010

De 3 maanden Euribor rente is na een schier eindeloze daling tot onder de 0,74 procent weer gestegen.

De stijging is een teken dat er nog geen zekerheid is over wat de Europese Centrale Bank gaat doen met de rente. De Euribor dient bij veel bedrijfsleningen als belangrijkste referentie.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen week aangegeven dat het verhogen van de rente uiteindelijk noodzakelijk zal zijn voor duurzaam economisch herstel. Wanneer banken te lang goedkoop kunnen lenen bij de ECB bestaat de kans dat ze roekelozer gaan uitlenen. Dat gebeurde al nadat de internet-hausse ineenstortte en de Amerikaanse centrale bank de rente blijvend verlaagde.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet waarschuwde ook dat een sterkere dollar nodig is voor wereldwijd herstel. De afgelopen week steeg de dollar al licht in waarde. Een euro is nu $1,45 waard, tegen $1,48 een week eerder. Dat was het laagste niveau voor de dollar dit jaar. Washington wordt er door Europa en ­Japan van verdacht sinds de recessie bewust de dollar te laten dalen in waarde, om zo de export te stimuleren.

Of de dollar daadwerkelijk sterker wordt, is maar de vraag. De rente staat in Amerika op bijna 0 procent, waardoor de dollar een favoriet is voor de "carry-trade". Hierbij wordt geld (nu dus dollars) geleend in landen met een lage rente en uitgezet in landen met een hoge rente. Daar komt bij dat de VS aanhikken tegen een enorm financieringstekort.

Daar staat tegenover dat de VS waarschijnlijk sneller economisch herstel mogen verwelkomen dan de landen die de euro voeren. Dan wordt de Amerikaanse rente dus ook eerder verhoogt, en komen minder dollars op de markt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.