Home

Achtergrond 1 reactie

Vrijstelling voor middel tegen kuilrot bij witlof

Witloftelers kunnen tot eind dit jaar gebruikmaken van het middel Rovral Aquaflo om kuilrot (sclerotinia sclerotiorum) tegen te gaan in de witlofteelt.

Minister Gerda Verburg heeft een tijdelijke vrijstelling afgegeven op verzoek van LTO Nederland. De schimmelbestrijder Rovral Aquaflo (werkzame stof: iprodion) kon tot medio dit jaar worden gebruikt. Bij de herbeoordeling door het CTGB was de toepassing van het middel in de witlofteelt komen te vervallen. Inmiddels is een nieuwe toelatingsaanvraag gedaan, maar dat kon het CTGB niet tijdig beoordelen.

Omdat er vooralsnog geen alternatieve middelen beschikbaar zijn, is sprake van een onvoorzien, niet anders te bestrijden risico voor de teelt. De schade door kuilrot wordt geschat op minimaal 10 procent; incidenteel kan de hele oogst verloren gaan.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ulko

    Goed ingespeeld op veranderende regelgeving door gewascommissie en middelencoordinator. Goed gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.