Home

Achtergrond 176 x bekeken

Vrijhandelsverdrag Zuid-Korea impliceert toelaten rundvlees

Europese producenten kunnen straks mogelijk weer rundvlees leveren aan Zuid-Korea.

Dat verwachten Koreaanse boerenorganisaties althans op grond van een kantlijnakkoord in het pas gesloten vrijhandelsverdrag tussen Zuid-Korea en de Europese Unie.

Het nieuwe verdrag, het belangrijkste sinds de VS een vrijhandelszone oprichten met Canada en Mexico, dwingt Zuid-Korea in de toekomst importstops aan te vragen bij de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Die is wat betreft het risico van dierziekten minder streng dan Zuid-Korea nu.

Helemaal zeker is dit nog niet, omdat in het akkoord alleen is afgesproken over dit onderwerp in de nabije toekomst een overeenstemming te bereiken. Zuid-Koreaanse boeren zijn hier fel op tegen.

Sinds 2006 zijn meer dan 600 gevallen van gekkekoeienziekte in Europa vastgesteld. In 2009 zijn zeven gevallen ontdekt in Groot-Brittannië en zes in Ierland, beide EU-lidstaten. De Koreaanse boeren stellen dat Europa de grootste gevarenzone is wat betreft rundvlees.

Volgens de website van de OIE nam de Europese Unie sinds 2006 96 procent van de vastgestelde gevallen van gekkekoeienziekte voor hun rekening, en alle gevallen in 2009. De VS blokkeert momenteel daarom rundvlees uit de Europese Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.