Home

Achtergrond

Vrij grote animo voor regionale filevrije dag

Ruim een derde van de automobilisten die voor het woon-werkverkeer in de spits reizen, is van plan donderdag mee te doen aan de filevrije dag in de regio Utrecht.

Een op de tien weet het nog niet. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de ANWB, Nederland Bereikbaar en het Telewerk Forum, initiatiefnemers van de filevrije dag.

"Meedoen aan de filevrije dag betekent lang niet altijd dat men de auto laat staan'', aldus de ANWB. Automobilisten kunnen een andere route nemen of op een ander tijdstip vertrekken.

Volgens mensen die zijn ondervraagd over de filevrije dag, zou korting op het openbaar vervoer het meest effectief zijn in het terugdringen van het fileprobleem, waar het met de filevrije dag om te doen is. Ook een beloning voor elke dag dat de auto thuis blijft, zou volgens de ondervraagden kunnen werken. Tenslotte zou uitbreiding van het openbaar vervoer een optie zijn om het spitsverkeer terug te dringen.

Een kwart van de ondervraagden zegt door de filevrije dag na te denken over alternatieven voor de auto of het anders indelen van de werktijden. De ANWB vindt de resultaten van het onderzoek hoopgevend. "Je merkt dat de filevrije dag leeft onder mensen'', aldus ANWB-directeur Guido van Woerkom.

De dag werd vorig jaar voor het eerst gehouden, toen landelijk. Die keer was het geen uitgesproken succes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.