Home

Achtergrond

Vriendenkring kan xtc-gebruik ook remmen

De invloed van vrienden bij xtc-gebruik heeft zowel negatieve als positieve kanten.

Het kan het eerste gebruik van de synthetische drug bevorderen, maar de vrienden kunnen het gebruik ook afremmen wanneer ze onder elkaar kennis over de risico's uitwisselen. "Kennis over drugs verspreidt zich binnen zo'n vriendenkring waardoor de risico's kunnen verminderen'', zegt criminologe Hylke Vervaeke.

Zij hoopt donderdag op haar onderzoek naar de sociale en gedragsaspecten van xtc-gebruik te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens haar is het heel lastig xtc-gebruik of drugsgebruik in het algemeen te voorkomen. Slechts een kleine minderheid begint er door drugsvoorlichting niet aan. "Je kunt je bij drugseducatie beter richten op die vriendenkringen en de remmende werking die daar van uitgaat. Bovendien stoppen de meeste gebruikers voor hun dertigste levensjaar'', aldus Vervaeke.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.