Home

Achtergrond

Vreeman treedt terug

Ruud Vreeman treedt op korte termijn terug als burgemeester van Tilburg.

Vreeman heeft dat vanochtend in een verklaring laten weten. Hij deelt met de gemeenteraad de mening dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Het precieze moment van zijn vertrek is nog niet bekend.

"Na de gebeurtenissen van de afgelopen weken en de raadsvergadering heb ik goed nagedacht. Ik deel de conclusie van de gemeenteraad dat er sprake is van een verstoorde verhouding. Om die reden heb ik bij de commissaris van de Koningin mijn bereidheid uitgesproken om op zo kort mogelijke termijn terug te treden als burgemeester van Tilburg. In overleg met de fractievoorzitters van de Tilburgse gemeenteraad verken ik de komende tijd de mogelijkheden om dit op een goede manier te doen.''

De komende tijd blijft Vreeman aan het werk. Het precieze moment waarop burgemeester Vreeman uit zijn functie treedt moet nog duidelijk worden.

De burgemeester verraste met zijn verklaring de Tilburgse fractievoorzitters die juist in overleg waren met de commissaris van de Koningin. Hoewel de fractievoorzitters vooraf verklaarden dat er zo snel mogelijk een geschikte opvolger voor Vreeman moet worden gevonden, wilden ze na afloop vrijwel niks meer kwijt. "We hebben een goed gesprek gehad, er zijn verstandige dingen gezegd. In het belang van de stad, de inwoners en de burgemeester willen we nu rust'', aldus woordvoerster Marjo Frenk (GroenLinks).

Commissaris van de Koningin Wim van Donk reageerde zaterdag in een schriftelijke verklaring op de mededeling van Vreeman. "Er zal zo snel mogelijk een oplossing gezocht moeten worden om het voornemen van de burgemeester uit te voeren. Op het moment dat de burgemeester zijn taken neerlegt, zal ik voorzien in een adequate waarneming van het ambt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.