Home

Achtergrond

Vraagtekens bij Russisch importverbod op vlees

De Russische overheid heeft nooit melding gemaakt van de vondst van antibioticaresten in Nederlands pluimveevlees.

Het is dan ook maar de vraag of er inderdaad iets gevonden is. Dat zegt Jan Odink, voorzitter van brancheorganisatie voor de pluimveevleessector Nepluvi.

"Er is nooit een Rapid Alert gedaan in Brussel. Het lijkt er eigenlijk op dat er niets aan de hand is en dat dit gewoon een poging is om de import te beperken."

Rusland heeft per direct een importverbod ingesteld voor vlees van enkele bedrijven uit Nederland, Argentinië, Brazilië, Duitsland, Litouwen en Moldavië. In geïmporteerd vlees van deze bedrijven zou onder andere tetracyline, doxycyline en oxytetracyline gevonden zijn. De Russische overheid stelt dat de volksgezondheid daarmee in gevaar komt en heeft de betreffende bedrijven op een zwarte lijst geplaatst.

Handelsbescherming

In Nederland gaat het om twee bedrijven die pluimveevlees verwerken. Het verbod heeft slechts voor één van deze bedrijven gevolgen omdat het andere bedrijf al niet mocht importeren. In oktober vorig jaar heeft Rusland de importregels zeer sterk aangescherpt, waarna één van beide bedrijven niet meer mocht exporteren. "Dit wijst er ook op dat het dus al om partijen van heel lang geleden gaat, wat het verhaal nog vreemder maakt", vindt Odink.

Om de aantijging van de Russische overheid te controleren, heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) monsters van de vervuilde partijen vlees aangevraagd. Odink heeft echter weinig hoop dat dit duidelijkheid zal scheppen. "Meestal komen deze monsters gewoon niet. Het is ook nog onduidelijk welke normen Rusland hanteert, misschien hebben ze veel strengere normen dan de EU."

Het lijkt echter ook niet onwaarschijnlijk dat het Rusland meer om handelsbescherming te doen is. "Rusland wil import zo moeilijk mogelijk maken om de eigen productie te beschermen. De nieuwe exporteisen die ze stellen zijn zo extreem dat er nog maar heel weinig bedrijven zijn die überhaupt naar Rusland willen en kunnen exporteren."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.