Home

Achtergrond

Voorwaardelijke celstraf voor bezit groeihormonen

De rechtbank van Middelburg heeft een veehouder en een veehandelaar veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor het in bezit hebben van groeihormonen.

De veehandelaar uit het Zeeuwse Heikant werd verdacht van het in bezit hebben van kruidenmengels met daarin dexamethason. De veehouder zou delen daarvan geleverd hebben aan drie andere veehouders in Nederland. Ook had hij flessen met de verboden diergeneesmiddelen Lincomycine en Tylosine in bezit.

Tegen de veehandelaar was een gevangenisstraf van achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist. Volgens de officier van jusitie had de handelaar een rol in een internationaal verband, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Daarnaast vindt de rechtbank dat de handelaar al genoeg gestraft is door de schade die zijn bedrijf opgelopen heeft.

Ook een veehouder uit het Limburgse Bingelrade werd veroordeeld voor het in het bezit hebben van kruidenmengsels, met daarin illegale diergeneesmiddelen. Op het bedrijf werd twee runderen gevonden die waren behandeld met progesteron. De officier van justitie had een gevangenisstraf van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. De rechter liet in zijn oordeel meewegen dat slechts een kleine voorraad van het kruidenmengsel was gevonden. Bovendien heeft ook de veehouder al bedrijfsschade geleden door de zaak.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.