Home

Achtergrond 222 x bekeken

Vooral jongens aan games verslaafd

Onderzoek onder ruim 1200 leerlingen van tien middelbare scholen heeft uitgewezen dat ongeveer 2 procent van hen verslaafd is aan computergames.

Het gaat uitsluitend om jongens tussen de 12 en 18 jaar.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen Lemmens van de Universiteit van Amsterdam. Samen met Patti Valkenburg en Jochen Peter ontwikkelde Lemmens een methode om de mate van verslaving te meten. De drie onderzoekers stelden een schaal samen met 21 stellingen die zijn gebaseerd op zeven kenmerken van gameverslaving uit eerdere onderzoeken.

Van de 1217 benaderde tieners bleven er uiteindelijk 721 over. Van hen werd het gamegedrag geanalyseerd aan de hand van de meetmethode. Van alle respondenten gaf 59 procent aan regelmatig te gamen, zowel online als met een speciale spelcomputer. Meisjes spenderen gemiddeld 4,3 uur per week aan games, jongens 10,5 uur. De meest fanatieke gamers zijn per week soms wel 63 uur zoet met hun spellen.

De zwaarverslaafden voldeden aan alle zeven kenmerken van verslaving. Die variëren van uit evenwicht raken als de game moet worden onderbroken tot stemmingswisselingen of conflicten met mensen uit de naaste omgeving. De verslaafde jongens zijn vaak eenzamer, zijn minder tevreden met het leven, missen vaak sociale vaardigheden en zijn agressiever dan leeftijdgenoten die niet gameverslaafd zijn.

Ongeveer 9 procent van de deelnemers aan het onderzoek speelt vaak een game, maar kan volgens de criteria niet als verslaafd worden aangemerkt. Ze zitten wel in de gevarenzone. Lemmens komt binnenkort met de resultaten van een vervolgonderzoek naar oorzaken en gevolg van gameverslaving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.