Home

Achtergrond

Vooral gerst in EU en Rusland naar interventie

De interventie-opkoop die volgende week begint, is vooral interessant voor gerst.

De reden hiervoor is dat de gerstprijs op veel plaatsen in Europa onder de interventieprijs ligt, meldt het Productschap Akkerbouw.

De overvloedige gerstoogst in Europa zorgt ervoor dat de gerstprijs gerst op veel plaatsen niet boven de € 101,31 per ton uitkomt. In Polen is bijvoorbeeld 12 procent meer geoogst dan vorig jaar. Analisten verwachten dat er zo’n 3 tot 5 miljoen ton gerst aangeboden gaat worden.

Tarwe wordt waarschijnlijk minder aangeboden. "De tarweprijs ligt op veel plaatsen boven het interventieprijs”, zegt een woordvoerder van het Productschap. In Duitsland en Frankrijk stegen de laatste weken de prijzen van tarwe tot ruim boven het interventieniveau. "In Roemenië, Bulgarije en Hongarije liggen de prijzen onder de € 101,31. Daar zou wat aangeboden kunnen worden", zegt de woordvoerder.

In Rusland begint volgende week ook de opkoop voor interventie. Een belangrijke speler is het Zwartezee-gebied, waar de prijzen nu door een teveel aan gerst rond de 80 euro per ton liggen. "Veel opkoop voor interventie zou de prijs positief beïnvloeden, maar zoals het er nu uitziet gebeurt dat niet."

Rusland heeft een vierde van het bedrag van vorig jaar uitgetrokken voor interventie, meldt het Russische landbouwministerie. Vorig jaar kocht het land 8,6 miljoen ton graan op. Dit jaar zal dat waarschijnlijk rond de 2 miljoen ton liggen, als uitgegaan wordt van een interventieprijs van 100 euro per ton.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.