Home

Achtergrond 368 x bekeken 1 reactie

Voerfirma's afwachtend over Voederwaarde.nl

Voerbedrijven reageren positief, maar afwachtend op het proefproject Voederwaarde.nl.

Het gaat om een initiatief van acht mengvoerbedrijven samen met belangenorganisaties Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), LTO en NVP (Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) dat openheid en garanties op gebied van voederwaarde moet bevorderen.

Onverdeeld positief is Ad Merks, directeur van Boerenbond Deurne: "Wij hebben ons als belangstellend bedrijf gemeld bij de initiatiefnemers. Afhankelijk van de werkwijze, de reglementen en de extra kosten willen we meedoen. Het initiatief zou breed gedragen moeten worden door zeker 80 procent van de veevoersector."

Andere grote bedrijven reageren afwachtender. Cehave hanteert een eigen aanvullend voederwaarderingssysteem bovenop het bekende landelijke basissys­teem. Commercieel directeur Arno Oostdam: "Onze klanten vertrouwen daar ook op." Oostdam waarschuwt dat volledige openheid van voersamenstelling remmend kan werken op nieuwe kennisontwikkeling.

Ook Leon Marchal van ForFarmers wijst op de eigen kracht van het product van zijn bedrijf. "Met Agroscoop hebben we een heel goed instrument om de prestaties van ons product te volgen en te bewaken. Er is geen wantrouwen onder onze klanten." Vraagtekens heeft Marchal bij de manier waarop de voederwaardes worden vastgesteld binnen het projcect. "Gebeurt dat puur op basis van chemie of ook op basis van dierproeven?" Marchal zegt open te staan voor een gesprek.

Ook de woordvoerder van Hendrix UTD stelt dat het dierresultaat voorop moet staan. "En een eigen systeem maakt deel uit van het onderscheidend vermogen in de markt. Daar blijven we ook in investeren."

Lees ook: Positieve eerste reacties op voederinitiatief

Eén reactie

  • no-profile-image

    stichting rechtvaardig rendement

    gelukkig eindelijk positieve krachten bunndeling bij de boeren en haar organisaties dit smaakt naar meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.