Home

Achtergrond 12 reacties

'Voedselproductie moet 70 procent omhoog'

De voedselproductie moet de komende veertig jaar 70 procent stijgen om aan de vraag van de groeiende wereldbevolking te kunnen voldoen.

Dat stelde directeur Jacques Diouf van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op een forum in Rome, berichtte de BBC gisteravond.

De wereldbevolking stijgt naar verwachting van de huidige 6,7 miljard mensen naar 9,1 miljard halverwege deze eeuw. Als er niet meer land wordt gebruikt voor landbouw, kunnen 370 miljoen mensen in 2050 honger lijden, aldus de FAO.

Voedselproductie krijgt te maken met de effecten van klimaatverandering, zoals hogere temperaturen, grotere veranderlijkheid in regenval, vaker extreme weersomstandigheden. Klimaatverandering leidt ook tot minder beschikbaarheid van water en een toename van het aantal planten- en dierenplagen en ziektes, waarschuwde de Senegalese diplomaat.

Volgens de FAO moet er vooral meer geld worden geïnvesteerd in landbouw in ontwikkelingslanden, waar toename van de voedselproductie het hardst nodig is. Een jaarlijks bedrag van 56 miljard euro, 50 procent meer dan nu, moet de problemen oplossen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daan Dees

  Er is helemaal geen gebrek aan voedsel, dat ervaren we elke dag als telers. De prijzen zijn allemaal historisch laag en veel producten zijn onverkoopbaar.
  Er is wel gebrek aan koopkracht in de wereld om dat voedsel te kunnen kopen.
  Het is dus veel verstandiger om de koopkracht te verhogen ipv de voedselproductie.

 • no-profile-image

  Paul

  waar licht de oplossing dan vraag je je af? Bij ons of in omringende landen maar produceren voor landen die het (voorlopig) niet kunnen betalen!!

 • no-profile-image

  gert

  In Oeganda krijgt elke vrouw gemiddeld 7 kinderen,het bos is daar al voor 30% gekapt voor brandhout,over 15 jaar is daar de helft van het bos gekapt,vorig jaar was er een documentaire op de BBC waarin ze lieten zien dat de boeren daar hun melk weg gooiden omdat de VN daar gratis voedsel uitdeelden,wat een vooruitgang !

 • no-profile-image

  eerlijk

  Beste patrick gentechfree reageer ook even op dit artikel...als de helft uit komt komen we nog 35% te kort en dat wil jij halen met een producutie van producten marktgericht. Nou bouwen die stallen dan en snel aan ontbossen anders halen we het nooit!!

 • no-profile-image

  ron

  Zullen we de kunstmest dan ook van andere planeten moeten importeren of kunnen de bioboeren hun produktie met een nieuw kruidenmengsel verhogen?

 • no-profile-image

  capaciteit

  laat de opbrengstprijzen maar stijgen en er komt voedsel in overvloed, jawel meer dan genoeg voor iedereen arm of rijk. bovendien is er dan meteen einde hongersnood.

 • no-profile-image

  Leen

  Laat ze eerst de ongebreidelde groei van de wereldbevolking maar eens indammen. Waar ze het minst schoffelen jongen ze het hardst, dàt is het probleem! Maar ja, neem die arme mensen hun hobby nou eens af.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Eerlijk Thuis, U vraagt, wij schrijven, kan ik natuurlijk niet altijd doen, maar dit artikel vind ik zelf ook belangrijk.
  Dit artikel is redelijk goed. Ik ga in op jouw gedachten gang, omdat velen die hebben, dus zie het als algemeen. Jij voelt je verantwoordelijk voor het toekomstige voedselprobleem, en wilt bij gaan dragen en produceren voor en aan oplossingen voor dat probleem, maar je wilt het alleen volgens de Nederlandse hypnose model doen, van wij voeden de wereld, op onze manier, en op onze voorwaarden. Als jij of een ander die verantwoordelijkheid voelt is prima, maar dan en je ook verplicht om een bredere verantwoordelijkheid te nemen, ook dus naar andere oplossingen kijken, die waarschijnlijk niet in je straatje passen, als vlees vermindering, zuivel vermindering. Snap je wel dat Nederland per inwoner tot de top hoort van zuivel gebruikers, dus per hoofd van de bevolking? Snap je ook dat andere landen dus minder en veel minder zuivel gebruiken, en snap je ook de reden waarom dat zo is in Nederland. Waarschijnlijk niet, en als ik het je vertel, wil je mij niet geloven. Dan een toekomst beeld schetsen is aardig, maar laten we eerst kijken naar de huidige situatie in de wereld. Hoeveel mensen op de Planeet, en kijk vooral geografisch, leven in armoede voor voedsel en hebben geen schoon drinkwater? Als we de huidige situatie al niet snappen, niet kunnen inzien, en ook niet willen veranderen, dan zal dat ook niet zo zijn bij 10 miljard mensen. Op dit moment is er in de Wereld GEEN voedselgebrek, maar toch hebben meer als een miljard mensen honger en geen schoon water? Er moet dus eerst NU wat veranderen aan inzicht en gedrag om in de toekomst de 10 miljard te kunnen handelen. Als je in Afrika een goede infrastructuur aanlegt, ontwikkelt als maatschappij en koopkracht creëert, kan zij met gemak een groot gedeelte van de wereld voeden. Maar dat is dus het probleem in jouw gedachten, jij wilt niet dat zij het doen, nee jij moet het doen en wilt mega-stallen bouwen en veevoer van de andere kant van de wereld halen. Het continent Afrika is het resultaat juist van de Nederlandse Hypnose, de VOC mentaliteit, kolonolisatie, geo-political oorlogsvoering, dus alle grondstoffen uit die landen halen, het geld daar niet investeren etc. Problemen los je niet op met die facistische denkwijzen. Nederland en Engeland volgen nog steeds graag deze mentaliteit, anderen noemen het de Britisch Empire, de Anglo-Dutch Alliance, nog steeds actief, daar was het oude financiële systeem ook op gebouwd, hedgefunders allemaal beschermd door de Engelse Kroon. Echter als ik hier over schrijf, dan verwijderd AGD vaak mijn commentaar, dus doe ik dat maar niet. Ik zeg altijd maar zo dat de Nederlandse Kroon toe is an nieuwe adviseurs, want ik zou niet snappen waarom die familie facistische denkwijzen of lijnen zouden willen uitzetten en volgen, dus moet het wel aan de adviseurs liggen. Dus een wereld voeden in de toekomst, is eerst vandaag de wereld WILLEN voeden, en zo ook haar ontwikkeling op alle continenten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Capaciteit,uit Overvloed. U woont waarschijnlik in Nederland. Het Land van Kaas, Melk en Boter!!!. Aardappels,groente en Vlees is in Nederland ook ruim voldoende!!!.Nu moeten de Nederlandse voedselproducenten nog leren daar te produceren waar het tekort is!. De productiekosten zijn in Nederland te Hoog! en de afstand vaak te Groot!!!... groetje's piet

 • no-profile-image

  Vraagteken

  Ask Koenders, ask Milieufanaten.
  Laat NL maar onder water lopen(Hedwige) en schuif de verantwoordelijkheid voor de voedselproductie maar af... Koenders, waarom laat je de Taliban niet tarwe en mais verbouwen ipv papaver? Is Koenders al commissaris van een medicijnen-syndicaat.... De goede lezer verstaat dit.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  zolang een soort in aantal toeneemt, is er voldoende voedsel beschikbaar.

 • no-profile-image

  Gerrie

  En maar vruchtbare landbouwgrond omzetten in natuur. Ga zo door met dit wanbeleid

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.