Home

Achtergrond 23 reacties

'Voedselcrisis kan erger worden dan economische crisis'

Een toekomstige voedselcrisis kan veel meer invloed op de samenleving hebben dan de huidige financiële en economische crisis.

Daar is wereldwijd meer aandacht voor nodig, vindt landbouwminister Gerda Verburg. De voedselzekerheid moet op de internationale agenda, zei Verburg gisteravond op een CDA-bijeenkomst in Midwolda. "Door de aandacht voor de financiële en economische crisis is de voedselzekerheid achter de gordijnen verdwenen. De financiële en economische crises gaan weer voorbij. Achter deze crises ligt nog steeds het vraagstuk van de voedselzekerheid, dat veel indringender is. We hebben een aantal jaren geleden gezien waar een tekort aan voedsel toe kan leiden. Er waren volksopstanden in onder andere Caïro, Mexico en Haïti omdat mensen onvoldoende eten konden kopen."

Volgens Verburg besteedt de Nederlander gemiddeld 12 procent van zijn inkomen aan voedsel. "Blijft dat zo? Ook in Nederland moet voedselzekerheid op de agenda staan. We moeten innovatie koppelen aan verduurzaming. Dat kan bijvoorbeeld door het toepassen van precisielandbouw."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  laat maar komen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Unielever is de Margarinekoning!,Cargull heeft reeds een Kaasvervanger ontwikkeld! Nestle is ook Innovatief!.U hebt gelijk Chris,uit Philippeville!. Het wordt weer tijd om na te denken!!!.

 • no-profile-image

  gert

  Er komen nog wel meer Mugabes,Afrika heeft alleen maar geld voor wapens om dictators in het zadel te houden,mogen wij voor voedsel zorgen

 • no-profile-image

  AOWer

  Door de bevolkingsgroei in de landen met nu al een voedseltekort zijn nog miljoenen ha landbouwgrond nodig voor de groei van steden. Die landen kunnen de kostprijs van de nederlandse boer zowiezo niet betalen.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ik hoop werkelijk dat Leen en Bert dit sarcastisch bedoelen.....is dit niet zo dan is dit triest, zeker nog nooit echte honger gezien in de tweede en derde wereld.....

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  Dan zullen zeker de prijzen van landbouwprodukten de diepte induiken, minder om minder mensen die nog kunnen betalen voor gezond voedsel, en wij maar meer en meer produceren tot we er zelf bij doodvallen... stof om na te denken en misschien wel in te bijten...

 • no-profile-image

  gert

  Honger in de tweede en derde wereld ? Wapens hebben ze daar genoeg en de regeringsleiders of dictators rijden daar vaak in nieuwe Mercedesen

 • no-profile-image

  boer

  Frans heeft ook weer wat bedacht hoor. Weet je wel dat het grootste deel van het voedsel wat onze beesten opvreten afval produkten zijn van het voer wat jij naar binnen stouwt?? Bierborstel, wat overblijft van je flesje bier. Granen wat bij je bakker weg komt wat niet "goed genoeg" was voor je plak brood die je s'ochtends naar binnen werkt, en graan wat direkt van het land is gekomen omdat door weer omstandigheden of dergelijke ook niet "goed genoeg" was voor jou dagelijkse maaltijd. Ik zeg ook van laat die crisis maar komen. Laat de mensen maar tijdje op een houtje bijten. En ik hoop dus zeer Frans dat u in ieder geval WEL achteraan in de rij aan te sluiten als je honger krijgt.

 • no-profile-image

  need more

  Laat maar komen die voedselcrisis hier in het rijke westen, kan niet langer wachten. Dan krijgt de boer weer het respect terug wat teveel mensen niet meer hebben voor de mensen die voor de eerste levensbehoefte zorgen. En die 12%, die kan gemakkelijk naar de 50%. Dan hebben de boeren een riant inkomen zodat zij ook een groot deel van het voedsel en kennis kunnen schenken aan de mensen die het echt nodig hebben. Verdeel en heers. En als het zover komt moeten we toch eens nadenken over gele sterren op de kleding voor mensen die pvdd, wakkerdier en dat soort crimninele en terroristische clubs hebben gesteunt . (oja dat was sarcastisch bedoeld)

 • no-profile-image

  ik zit al te wachten op

  Laat de voedselprijzen maar stijgen en er zal nooit een voedselcrisus komen.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Laat je toch a.u.b. niet gek maken, op ieder congres word dit perspectief aangehaald. Jammer genoeg heeft geen enkele spreker een antwoord op de vraag door wie en hoe dat dan betaald gaat worden die groeiende (armere) wereldbevolking voldoende te gaan voeden...
  Als je naar de prijsontwikkeling en het rendement van de afgelopen tien jaar kijkt, valt vervelend genoeg i.d.d. te concluderen dat een oorlog of crisis misschien wel de enige hoop kunnen zijn.
  Al zou dit natuurlijk niet nodig moeten zijn in tijden waar een gemiddeld werknemer min. 2x met vakantie gaat.

 • no-profile-image

  ronald

  Prima Minister dat u duurzame landbouw en presisie landbouw wil,als een van de antwoorden op voedselzekerheid,maar u taak moet dan ook zijn om voortvarend te handelen in deugelijke wetten waar snel de vereiste vergunningen voor kunnen worden af gegeven,want significant begint het nu toch wel te worden,of is dat de bedoeling?

 • no-profile-image

  Greetje

  Er wordt door de melkveehouder een kostprijsdekkende opbrengstprijs voor de melk gevraagt! Als dit betaald wordt hoeft men geen zorg te hebben dat er een voedsel crisis komt! Het is diep beschamend dat men zo weinig respect voor de voedselproducent heeft! Ik ben blij dat veel melkveehouders de melk over het land hebben uitgereden, dit uit protest tegen de zeer lage opbrengstprijzen! Iedereen profiteerd van het goedkope voedsel en de boer gaat er aan kapot. Ze kunnen de rekeningen niet meer betalen, diegene die er achter hangen, hangen ook mee! Maar wat zitten er nog vele graaiers die misbruik maken van de crisis!!!!! Minister durf daar is tegen op te treden. En haal het niet in je hoofd om de polder in Zeeland nog onder water laten lopen!! Dit slaat alles, gevoelloos!!!!!

 • no-profile-image

  frans

  de mensen moeten allemaal stoppen met vlees eten , het kost teveel voedsel om dat vee op te laten groeien verder wordt daar allerlei troep ingedonderd wat niet gezond is voor de mens

 • no-profile-image

  Jan Jan

  Die Mevrouw Verburg.
  Ver over eigen grenzen praten.
  Pure afleidingsmanoeuvre van Politici Komt veel voor !

  En om de voedselcrisis kracht bij te zetten laat ze stuk Zeeland onder water zetten.

  Daar hadden dus ook Zeeuwse Eiegenheimers gepoot kunnen worden ?

 • no-profile-image

  Silvia

  Voedselcrisis ?!?!? Ja, Ja laat de Hedwigepolder maar onder water stromen, bemest de akkers vooral niet voldoende voor de gewassen welke er op moeten groeien, en realiseer je wel dat wat er hier op één Ha. landbouwgrond geproducreerd wordt in het buitenland het veelvoudige aan Ha. nodig heeft. En alle landbouwgrond welke aan de natuur "gegeven"wordt betaald never nooit geen btw of andere belastingen meer. Dus ook qua economische crisis maakt die politiek het er zelf naar. Hoezo politieke geloofwaardigheid.

 • no-profile-image

  Han

  Als het Mevr. Verburg menens is in dezen, dan zal ze moeten heroverwegen wat DUURZAAMHEID in al zijn facetten inhoudt. Nu is duurzaam alleen maar gekoppeld aan milieu vriendelijk, niet vervuilend en de kosten hiervoor zijn voor rekening van de producent, De boer dus. Ik zie best mogelijkheden om een dreigende voedslcrisis, als die er al is, af te wenden. Betaal de boer een kosten dekkende prijs voor zijn product, kan hij duurzaam werken en toch fatsoenlijk overleven, ja zelfs zijn personeel normaal betalen. Op dit moment wordt het overlevings gevecht van boer en tuinder over de ruggen van gastarbeiders en andere minder bedeelden uit gevochten. In Amerika, Europa, Rusland, Brazilie ja op de hele aardbol wordt een deel van het "boerenwerk" gedaan door (il)legale arbeiders uit landen waar de verdiensten nog lager zijn en de sociale voorzieningen tot het nul punt zijn gedaald of nog niet hebben bestaan.
  Wil Verburg de voedsel voorziening veilig stellen, dan zal de consument een kosten dekkende prijs moeten betalen, misschien moet de consument in het rijke deel van de wereld wel iets te veel betalen om daarmee het arme deel van de bevolking een lagere prijs te kunnen bieden voor het dagelijks brood. Deze truck passen fabrikanten van duurzame consumptie goederen soms ook toe.
  Er is op de aarde nog genoeg beschikbaar akkerland zonder sloop van oerbossen en andere natuur waarden. Helaas is de productie hier iets duurder dan op gesloopt oerwoud, dat tegen een prijs nul is verkregen, veel organisch material bezit (voedingstoffen) en in een klimaat zone ligt die 1,5 tot 2 oogsten mogelijk maakt.
  Mijn gevoel zegt, dat de klimaat verandering niet alleen maar kommer en kwel brengt, ik heb ervaren, dat er in grote delen van Europa nu meer water valt in het groeiseizoen jaren dan "voeger" en de winters minder koud zijn. Dit geeft eenvoudig kans op meer en betere opbrengsten. Wordt zomer tarwe vervangen door winter tarwe zal doorgaans de oogst groter zijn en voor het invallen van de eerste herfst regens binnen zijn. Mildere winters geeft doorgaans vroegere lente dus en langer groeiseizoen. Mevr. Verburg en haar collega's zouden eens moeten laten onderzoeken wat de eventuele positieve kanten zijn van de klimaat verandering, die wij naar mijn idee niet meer kunnen stoppen. Als wij inderdaad de oorzaak van dit geheel zijn, zal als we het eens zijn hoe het proces te stoppen "Time of No Return" al lang gepasseerd zijn. Dus we moeten ons aanpassen, de aarde, de natuur past zich niet aan aan de eisen van mens en dier.
  Jammer voor de politici die gewend dat alles en iedereen naar hun pijpen danst.

 • no-profile-image

  wouter

  eerst ontpolderen en natuur maken op de beste landbouwgronden van europa en nu over een voedsel krisis beginnen? ik ben nog student dus misschien moet ik nog leren hoe dit werkt maar begrijp er helemaal niks van hoe als dit kan!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  gli

  Honger moet de wereld uit. Daar zijn wij het met zijn allen toch over eens?
  Vervolgens: dat zal internationaal wat geld kosten. Of denken we met zijn allen dat dit dan maar ten koste moet gaan van de producent en ten bate van de internationale tussenhandel?
  Graag gedegen antwoord!!!!

 • no-profile-image

  Leen

  Hedendaagse landbouw is duurzaam genoeg. Maar laat die voedselcrisis maar komen. Misschien gaat het gezond verstand dan weer regeren in plaats van milieu-idealisme.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik heb de oplossing voor minister Verburg, misschien moet ze langs de Hedwige-polder ook de naastliggende emma-polder en eventueel ook de prosper-polder onder water zetten!! Het wordt echt met de dag gekker. Eerst het nieuwsbericht dat het ontpolderen waarschijnlijk doorgaat en even laat ongerust zijn over een toekomstige voedselcrisis. Ik kan met mijn boerenverstand dit niet aan mekaar rijmen!!

 • no-profile-image

  melkboertje

  Hoezo zorg om voedselcrisis?? We mogen in Nederland de gewassen niet voldoende bemesten om een gezond en goed gewas te telen! En dat word nog erger door te lage bemestingsnormen, ziektes en plagen liggen op de loer door niet vitale gewassen! Verburg laat me niet lachen, je lijkt meer op een komiek dan op een verantwoordelijke minister! De gewassen hebben door de te lage bemesting ook minder voedingswaarde voor de mensen en dieren en zo word het steeds erger! Maar wie weet het weer beter........

 • no-profile-image

  gerrie

  Wordt eens tijd dat er een eerlijke prijs voor landbouwproducten wordt betaald aan de producent van voedsel in plaats van hypotheek, vakantie en dure auto en allerlei andere flauwekul. Wordt voedsel eindelijk weer eens gewaardeerd hier in het westen. Het is momenteel een blikken opgeblaasde luchtmaatschappij. Misschien is het maar goed dat er eens zo'n crisis komt, die vooral mensen treft die geen drol voor het voedsel uit willen geven, inplaats van mensen die het niet kunnen uitgeven.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.