Home

Achtergrond

Vliegtuigen Defensie weer later inzetbaar

De twee tweedehands C-130 Hercules transportvliegtuigen die Defensie in 2005 kocht, zijn nog later inzetbaar dan voorzien.

Ook het tweedehands DC-10-vliegtuig dat in 2004 is aangeschaft, kan later in gebruik genomen worden dan de bedoeling was.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat ook dat de oplevering van de zes aangeschafte Chinook-helikopters een half jaar vertraging oploopt.

Vorig jaar meldde De Vries ook al dat er vertraging was bij de oplevering de C-130-toestellen, de DC-10 en de Chinook-helikopters.

Het was de bedoeling dat de C-130-toestellen begin 2009 inzet zouden worden. Vorig jaar meldde De Vries al dat dit niet zou lukken en dat de eerste eind 2009 gebruiksklaar zou zijn. Nu wordt dat nog later: ze worden naar verwachting begin 2010 opgeleverd. Dat komt volgens De Vries door problemen die tijdens testvluchten met de aangepaste toestellen boven tafel kwamen. Het gaat onder meer om aantasting van het metaal in de ophanging van de motor.

De DC-10 had eigenlijk halverwege 2008 klaar moeten zijn. Vorig jaar meldde De Vries dat dit niet ging lukken en dat het een jaar later zou worden. Er is volgens hem echter nog steeds sprake van softwareproblemen. Daardoor kan niet voldaan worden aan de eisen van de Militaire Luchtvaartautoriteit. Hij hoopt nu dat het toestel in de eerste helft van 2010 ingezet kan worden voor vrachtvervoer. Rond die tijd wil hij ook hebben uitgezocht wat nodig is om het toestel geschikt te maken voor personenvervoer. De staatssecretaris wil daar dan een knoop over doorhakken.

De eerste van de zes Chinooks wordt nu naar verwachting eind 2010 opgeleverd. Ook hier zijn problemen met de software de oorzaak, meldt De Vries.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.