Home

Achtergrond

Vissen in Kampen aan dood ontsnapt

Vissen en andere waterdieren in Kampen zijn gisteren aan de dood ontsnapt.

Ruim 23.000 kilo smaakversterker dreigde donderdag in de rioolwaterzuivering terecht te komen, maar het waterschap Groot Salland wist net op tijd in te grijpen. Volgens een woordvoerder pompen tankwagens de vloeistof uit het riool weg.

De smaakversterker was afkomstig van een bedrijf aan de IJsseldijk. Deze loosde de vloeistof per ongeluk in het riool, doordat een klep van een opslagtank niet werkte.

Volgens de woordvoerder van het waterschap zouden vissen en andere waterdieren in met name de kleine wateren rondom Kampen het niet hebben overleefd als de smaakversterker in het oppervlaktewater terecht zou zijn gekomen. Een dergelijke grote hoeveelheid van het goedje, dat bestemd is voor de voedingsindustrie, vreet namelijk de zuurstof weg uit het water, zei de woordvoerder.

Na de lozing kwam het waterschap onmiddellijk in actie en zette het hoofdrioolgemaal stop. De grootste prop werd vlak voor de rioolwaterzuivering onderschept. Voor de kwaliteit van het drinkwater had de lozing geen gevolgen gehad, aldus de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.