Home

Achtergrond 227 x bekeken

Vion gaat uitbetalen op spier/spek-verhouding

Vion betaalt varkenshouders vanaf 2010 op basis van de spier/spek-verhouding in plaats van het vleespercentage van geleverde varkens.

De slachterij hoopt zo beter aan te sluiten op de vraag vanuit de markt. De nieuwe uitbetalingsmethode sluit aan bij een toenemende vraag naar magerder vlees.

Volgens kolommanager Harold Theunissen heeft de term vleespercentage bovendien weinig waarde voor afnemers. "Het zegt namelijk weinig over de samenstelling van technische delen, zoals een rib. Door te focussen op de spier/spek-verhouding kunnen we de echte waarde van een varken bepalen. De karkassen en onderdelen die aan deze specificaties voldoen hebben goede verwerkings- en afzetmogelijkheden."

Varkenshouders kunnen de spier/spek-verhouding volgens Vion goed sturen met managementmaatregelen op het gebied van bijvoorbeeld voeding, gezondheid en genetica. Het managementsysteem van Vion, Farmingnet, kan daarbij als hulpmiddel dienen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.