Home

Achtergrond

Vingerafdruk moeilijker bij ouder worden

Naarmate mensen ouder worden, is het moeilijker om vingerafdrukken te geven voor het nieuwe paspoort.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo meldde een woordvoerster donderdag. Van de ruim 207.000 mensen jonger dan 65 jaar die de afgelopen maand een nieuw paspoort aanvroegen, konden 350 aanvragers geen bruikbare afdrukken geven. Van de ruim 45.000 aanvragers boven de 65 jaar waren dat 1364 mensen.

Sinds 21 september zijn voor het nieuwe paspoort officieel vier verschillende vingerafdrukken nodig: twee voor in het paspoort en twee voor de administratie. In de categorie tot 65 jaar kon de afgelopen maand 99,75 procent van de aanvragers alle vier de afdrukken geven. In de categorie 85-plus was dat gezakt tot 83,2 procent. De oorzaak is overigens niet echt bekend, maar slijtage van de vingertoppen lijkt het meest voor de hand te liggen.

De mensen die helemaal geen vingerafdrukken kunnen geven, krijgen wel een nieuw reisdocument. Voor de autoriteiten is in het paspoort te zien dat ze een zogenoemd "permanent gebrek'' hebben. "Maar het geeft natuurlijk een hoop gedoe bij de balie'', aldus de zegsvrouw van het departement.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.