Home

Achtergrond

Vijfde Nacht van de Nacht

Zaterdag is het weer tijd voor De Nacht van de Nacht.

Net voor het aflopen van de zomertijd vragen de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het behoud van de donkere nacht. In het hele land zijn activiteiten in het nachtelijk duister, bij elkaar zo'n 280.

De organisaties willen bereiken dat gemeenten en bedrijven het belang van duisternis inzien en beleid gaan voeren om voor een donkere nacht te zorgen. Dat is heel goed voor mens, dier en natuur. Het licht uitdoen of -laten is bovendien ook nog eens goed als energiebesparing.

In het volkomen duister is het mogelijk om vanuit Nederland 2500 sterren te zien. Ons land is echter koploper op het gebied van lichtvervuiling, zeggen de organisaties. Daardoor zijn vanuit de steden maximaal honderd sterren te aanschouwen. Schiermonnikoog is vorige week uitgeroepen tot de donkerste plek van Nederland. 't Hoge Land in Groningen staat op twee en de Friese Waddenkust op drie.

Liefhebbers van de nacht kunnen dineren bij kaarslicht, met de boswachter op zoek naar nachtdieren, kanovaren in het donker, op bezoek in de donkere dierentuin, griezelen bij het nachttheater of sterren kijken door een telescoop. In Rotterdam gaat zelfs de Euromast uit. In het stadsdonker kunnen menselijke 'nachtvlinders' dierlijke soortgenoten tegenkomen en vleermuizen, dichters en wensfeeën.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.