Home

Achtergrond 12 reacties

Vier zwaluwen bepalen landinrichting

De moeraszwaluw, de huiszwaluw, de gierzwaluw en de boerenzwaluw kunnen met zijn vieren de herinrichting van een gebied bepalen.

De vogels staan voor de verschillende zones van een gebied, waarbij ruimte is voor natuur, landbouw en bebouwing.

Natuurmonumenten heeft het zogenoemde vierzwaluwenmodel bedacht. Landbouwkundig instituut LEI van de Wageningen Universiteit heeft het toegepast op het veenweidengebied rond Zegveld in het Groene Hart. Het LEI concludeert dat het vierzwaluwenmodel tot een toename van de maatschappelijke welvaart in het gebied zal leiden.

Weliswaar wordt er 22 miljoen euro minder verdiend in de landbouw, maar daar staan de groei van het toerisme, meer biodiversiteit en een positief klimaateffect tegenover wat 51 miljoen euro kan opleveren.

De moeraszwaluw kan zich nestelen bij de sloten in het veenweidegebied. Door aanpassing van het waterpeil kan daar een moerassig gebied ontstaan, dat tevens de ecologische ruggengraat van het gebied zal vormen. Hier is water- en natuurrecreatie goed mogelijk, aldus het LEI. Rondom de sloten is ruimte voor 'boerennatuur': een landbouwgebied met fiets- en wandelpaden waar de boerenzwaluw huist.

De huiszwaluw zal een plekje zoeken in het gebied voor intensieve landbouw, terwijl de gierzwaluw tenslotte de stadsnatuur tussen de huizen opzoekt. Deze bebouwing met veel groen vormt de buitenste ring van het gebied. Volgens de onderzoekers van het LEI is aangetoond dat het vierzwaluwenmodel een serieuze handleiding voor landinrichting is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Heel goed plan. Moeten ze bij ons ,gansen, ook doen.

 • no-profile-image

  Leen

  Weer zo'n "Zou kunnen" artikel.

 • no-profile-image

  gert

  Met een natte vinger kom je ook heel ver !!

 • no-profile-image

  Piet

  Ik zie, hoor en ruik liever zwaluwen dan het zoveelste door subsidies omhooggehouden landbouwbedrijf dat (op termijn) onrendabel is. En velen met mij, zo blijkt uit de cijfers. Pas u aan of verdwijn, de ultieme regel zoals Darwin die omschreef. Ik ben pro duurzame landbouw en pro duurzaamheid, die laatse cent van de kostprijs afhalen door schaalvergroting tijd is voorbij, of je het nou leuk vindt of niet. The times they are a changing, like it or not...

 • no-profile-image

  Jan K.

  Moeraszwaluw? Er komen in Nederland 5 zwaluwsoorten voor t.w. huis-, gier, boeren-, nacht- en oeverzwaluw. De moeraszwaluw (als die al bestaat) behoort daar niet toe. J.

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  ik lees te vaak het woord kan in dit artikel

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Natuurmonumenten moet zich beperken tot het zorgvuldig beheren van onze natuurmonumenten (de naam en het woord zeggen het al) en het LEI moet zich met zinnige agri-economische vraagstukken bezighouden. Beide organisaties komen aan bod in mijn dossier "Wachten op de Pandemie". Dit plan slaat dan ook nergens op. Boeren-, Huis- en Gierzwaluw broeden al in het gebied en met de Moeraszwaluw doelt men kennelijk op de Zwarte Stern maar die heeft met zwaluwen nét zoveel te maken als het LEI met natuurbeheer. Ik zou er ook nog de Oeverzwaluw bij noemen. Stort een hoop lemige kleigrond, maak er een steilwandje in, heb even geduld en.....kassa! Nu graag een zinnig plan om het Groene Hart in stand te houden! Ik wacht......

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste jan uit Lopik, een prima reactie. Met de Moeraszwaluw bedoelt men de Zwarte Stern, maar die historische naam slaat natuurlijk nergens op. In Brabant en Limburg noemde men die vogel toen Venkraai. Ook een onzinnaam. In Duitsland heten sterntjes Seeschwalben, maar we leven hier in Nederland. Dat vergeet Natuurmonumenten dus ook al! Overigens stond de Zwarte Stern vroeger in het Groene Hart en de Ronde Venen bekend als Blauwjan. Ze broedden toen in bijna alle brede poldersloten op krabbescheer ('kaarten') en boeren die in de wei hun vee molken stopten vaak een zakdoek in hun pet om de harde duikstoten van de sterntjes op hun hoofd op te vangen. In 1968 hoorde ik dit van boeren in Kamerik - Kanis en Meije. Maar dat is dus al lang verleden tijd.

 • no-profile-image

  Flora

  Is er iemand in Wageningen, die de muggen een beter leefgebied wil bieden?
  Dat is heel hard nodig. Want waar muggen vliegen daar leven de zwaluwen van.

 • no-profile-image

  doe

  Waar eindigt al deze zottigheid? Het wordt tijd dat de randstedelijke gebieden met hun zotte randstedelijke inwoners eens teruggeven wordt aan de natuur. Heel eenvoudig door de gemalen uit te zetten en hier en daar een dijk door te prikken. Moet je eens kijken hoeveel natuur en zwaluwsoorten er ontstaan.

 • no-profile-image

  Theo

  Zo is men in Nederland het geld er aan het door draaien! Het lijkt wel een kleuterschool waar ze zulke verhaaltjes verzinnen. Het wordt hoog tijd dat ze met twee benen op de grond gezet worden, in een tijd dat de banken omvallen! En vele miljoenen mensen op aarde honger lijden!!! Als er voedsel is voor de vogels komen die van zelf. Daar heb je de boeren voor nodig, die zorgen voor voedsel, ook voor die van de vogels en anderen in het wild levende dieren. Daar hoef je geen cent aan uit te geven! Maar wat er nu gebeurd is zeer erg, je gooit het kind met het badwater weg. Dus de boeren weg en ook de vogels weg! Betaal de boeren maar wat meer voor het voedsel, zodat ze kunnen blijven produceren, dan doe je nog wat aan duurzaamheid!!!!

 • no-profile-image

  Jan

  we zitten hier in een herinrichtinggebied saasveld-gammelke,ooit 17 jaar geleden aangevraagt voor verkaveling ,nu is het zo,huiskavel word kleiner ,2 veldkavels op 100 meter worden kleiner,2veldkavels op 1 kilometer krijgen we terug op1,5 kilometer,deze laatste van hoog naar zeer natte grond,.Maar de natuur krijgen we dichter bij,de stuwen uit de beken gaan eruit ,en de beekbodem word omhoog gehaald.En we moeten ook nog even betalen 25000 euro ,moet in 1 keer worden betaald.....Terwijl ze altijd zeiden er word niemand verslechtert

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.