Home

Achtergrond 5 reacties

Vetmelkers smeken Kamer om 'reële oplossing'

Het ministerie van LNV moet de zogenoemde vetmelkers een 'reële oplossing' bieden.

Anders vrezen deze ondernemers noodgedwongen hun bedrijf te moeten beëindigen.

Met die boodschap waren enkele vetmelkers vanmiddag in de Tweede Kamer. Ze riepen de vaste Kamercommissie LNV via een petitie op zich hard te maken voor hun zaak. Volgens de petitie-indieners gaat het om circa zestien bedrijven. Vier van deze melkveebedrijven zouden inmiddels zijn beëindigd.

De vetmelkers konden tot enkele jaren geleden meer melk leveren (met een laag vetgehalte), omdat ze quotum hadden met een hoge vetreferentie. In 2007 werd een einde gemaakt aan deze mogelijkheid. Gevolg is dat deze groep ondernemers of een hoge superheffing moet betalen of flink quotum moet bijkopen.

Om het lot van de vetmelkers wat te verzachten kregen zij een jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. In dat jaar hoefden ze maar de helft van de superheffing te betalen. Maar volgens de ondernemers in kwestie is deze overgangsregeling onvoldoende. Een gang naar de rechter is naar hun zeggen ook afgesneden, omdat deze hun zaak niet ontvankelijk heeft verklaard.


De vetmelkers verwijten LTO dat zij hen in de steek laat. Minister Gerda Verburg op haar beurt zou door LTO op het verkeerde been zijn gezet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willy

  Hoe gaat het met de andere takken van de agrarische sector?
  Worden die ook geholpen???

 • no-profile-image

  griekspoor

  lieve mensen wat verwachten jullie nu als er weinig of geen gewin lijkt te zijn voor een grote organisatie als LTO staan jullie in de kou, en van deze ,nou ja DE regering hoef je helemaal niets te verwachten,en de rechters laten veel liever zware criminelen vrij dan zich bekommeren om een boertje,nee beste mensen jullie zijn dom bezig , JULLIE WILLEN WERKEN domdomdom

 • no-profile-image

  spotmelker

  Waarom eerst jarenlang toestaan en dan de nek omdraaien? Kunnen ze niet melkleasen uit de nationale reserve waarbij het totale leasebedrag evenhoog is als de in 2006 betaalde superheffing? Deze opbrengst kan in mindering worden gebracht op de PZ-heffing van alle melkveehouders. Iedereen blij toch?

 • no-profile-image

  Willem Haas

  Waarom moeten ze worden geholpen.Als je de grenzen van de wet opzoekt en door de mazen probeert te glippen weet je dat het ook geweldig mis kan gaan.Andere veehouders hebben veel geld aan quotum uitgegeven bij groeiplannen terwijl dit clubje vetmelkers lachend veel meer molk door hun hoge vetpercentage dan wettelijk toegestaan.Verburg heeft ze de helpende hand geboden en daar moet het bij blijven mijn inziens.
  Het spreekwoord zegt Als je wilt gokken dan ook niet zeuren als je moet dokken.

  Mijn naam is haas

 • no-profile-image

  NIET KLAGEN

  DIE LUI NIET HELPEN, 'T IS IEDER JAAR HET ZELFTDE LIEDJE. ZE ZEUREN EN KRIJGEN HET WEER VOOR ELKAAR. ANDERE MELKVEEHOUDERS HEBBEN ALTIJD GEÏNVERSTEERD IN QUOTUM. DAT KUNNEN DE VETMELKERS OOK DOEN.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.