Home

Achtergrond

Verschuiving van inzet op biologisch naar duurzaam

Het aantal duurzame melkveebedrijven kan het aantal biologische melkveebedrijven wel eens voorbij gaan denderen.

Dat zei Bart Yntema, sectormanager bij de Rabobank, tijdens het zuivelcongres Anders melken in Leeuwarden. De consumentenbesteding aan biologische producten lag in Nederland in 2008 op 2,1 procent. Dat percentage lijkt volgens Yntema niet hard verder te stijgen. "Door de overheid gestelde doelstellingen worden daarom niet gehaald", vertelt hij. De Rabobank verwacht dat daarom steeds meer subsidies van biologische naar duurzame initiatieven verschuiven.

Volgens Dirk Duijzer, Rabobank-directeur Food & Agri, is het van groot belang dat de melkveesector verdere stappen zet op het terrein van dierenwelzijn en diergezondheid. "Als u dat actief oppakt heeft u de minste problemen", aldus Duijzer. De samenleving is de laatste jaren volgens Duijzer steeds dynamischer geworden.

"We gaan van kuddegedrag naar bijenzwermen. Hier moet iedereen aan wennen." Het imago van de melkveesector is volgens de Rabobank topman goed. "Een positie krijgen is gemakkelijk, maar een positie behouden is moeilijk", aldus Duijzer.

Of registreer je om te kunnen reageren.