Home

Achtergrond

Verplichte vaccinatie nertsen tegen hondenziekte

Nertsenhouders moeten hun dieren volgend jaar tegen hondenziekte vaccineren.

Dat wil het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) vastleggen in een verordening waar het bestuur morgen over stemt.
Hondenziekte is een zeer besmettelijke virusziekte die naast hondachtigen ook gevaarlijk voor dieren als nertsen en fretten is. De Nederlandse nertsenhouderij heeft sinds 1992 geen last gehad van de ziekte, totdat afgelopen winter vijf uitbraken werden geconstateerd. Sinds het voorjaar zijn diverse bedrijven besmet geraakt met de ziekte, waar de meeste dieren aan sterven.

Omdat hondenziekte zich over korte afstand kan verspreiden via de lucht kunnen bedrijven in de buurt zich eigenlijk alleen beschermen met een vaccinatie, die het PPE verplicht wil stellen. Als een bedrijf besmet is kunnen gezonde pups met een tweevoudige vaccinatie beschermd worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.