Home

Achtergrond

Verontreinigd grondwater verwarmt huizen

Zwaar verontreinigd grondwater wordt in Apeldoorn gebruikt voor de verwarming van woonhuizen.

Het systeem is vandaag officieel in gebruik genomen, meldde de gemeente.

Op het betreffende terrein stond voorheen een poetsdoekenfabriek. "In die fabriek is een ontvetter gebruikt die in de grond is verdwenen'', zei Ron Nap van de gemeente Apeldoorn. Om woningbouw mogelijk te maken moest het koude grondwater toch al opgepompt worden voor sanering.

"We hebben dat nu gekoppeld aan warmtepompen waarmee nu 36 huizen verwarmd worden.'' Zo zorgt het naar verhouding warme grondwater voor verwarming in de winter. Alleen het warmteverschil bereikt de woningen; het verontreinigde water komt via een zuiveringssysteem in een beek terecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.