Home

Achtergrond 178 x bekeken 2 reacties

Vermeend moest toezien op risico's Afab

Willem Vermeend, oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, was bij Afab als commissaris verantwoordelijk voor het risicobeleid bij de financieel dienstverlener.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Afab over 2007.

Vermeend blijkt door Afab-eigenaar Maasbert Schouten in april 2006 aangetrokken te zijn als commissaris van het bedrijf. In het jaarverslag van Afab staat dat hij voorzitter was van de zogenoemde audit commissie. Dat komt erop neer dat hij moest controleren of het bestuur zich hield aan voorschriften rondom bedrijfsrisico's en controlesystemen hierop. In het jaarverslag staat dat Vermeend voor zijn werkzaamheden zowel in 2006 als in 2007 een vergoeding kreeg van 13.000 euro.

Naar nu blijkt is Vermeend vorige week plotseling afgetreden als commissaris. Afab is in zwaar weer gekomen. De onderneming zegt dat dit komt door de ophef over vaak onnodig verstrekte financiële producten. Eigenaar Maasbert Schouten is op een zijspoor gezet en het dagelijks bestuur is in andere handen gekomen. Discussie rondom de zogenoemde koopsompolissen dreef eerder DSB Bank naar een faillissement.

Vermeend is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, auteur van onder meer het boek De Kredietcrisis en internetondernemer. Onlangs richtte hij met zakenman Henk Keilman de website stopdecrisis.nl op. Daarop kunnen mensen oplossingen aandragen om een einde te maken aan de economische crisis.

Vermeend heeft zelf nog geen toelichting gegeven op zijn vertrek bij Afab.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ton Westgeest

    De toezichthouders en de politiek zijn de hoofdschuldigen van deze krisis. De politiek heeft totaal geen visie voor de lange termijn; zoals Kok de ING liet groeien tot een onkontroleerbaar groot cassino, alleen nog te redden met belastinggeld. Toezichthouders die alleen denken aan zakkenvullen.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Het moet toch ondertussen klip en klaar duidelijk zijn: politici en hoge ambtenaren die middels commissariaten en raden van toezicht verantwoordelijk zijn voor deze rampzalige woekergezwellen, zouden hun ten onrechte ontvangen inkomen in een steunfonds voor gedupeerden dienen te storten en tot hun 77e voor de gemeenschap dienen te werken. Als taakstraf! Het zou rechtvaardig zijn om hun onroerende zaken te confisceren en beslag te leggen op al hun financiële tegoeden. Want zachte heelmeesters lossen deze epidemische woekering niet op.

Of registreer je om te kunnen reageren.